субота, 24 жовтня 2020 11:25

Називали щуром та намагалися вбити: впливового ганстера зацькували в тюрмі

24 жовтня 1931 року американський ганстер Аль Капоне потрапив в тюрму. Не маючи прямих доказів усіх його вбивств, притягнули до відповідальності за несплату податків. Це була едина можливість засадити чоловіка за грати.

Автор: Фото:diletant.media
  Аль Капоне засудили за не сплату податків
Аль Капоне засудили за не сплату податків

Альфонс Ґабріель "Аль" Капоне очолював кримінальний синдикат, що займався контрабандою. Зокрема це були спиртні напої та інші незаконні справи з періоду сухого закону в США.

Починаючи з 1929 року за справи Капоне взявся американський юрист, агент Еліот Несс. Він, закриваючи броварні та бари бандита, поступово позбавляв влади його імперії. У зв'язку з цим Капоне домовився про своє дострокове ув'язнення в Філадельфійському виправному закладі Істерн Стейт на 9 місяців. Після свого повернення в Чикаго виявив, що через проблеми з законом, його відсторонили від справ.

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Камера Капоне у виправному закладі Істерн Стейт
Камера Капоне у виправному закладі Істерн Стейт

Згодом Аль Капоне звинуватили в ухиленні від сплати податків та різноманітних порушеннях закону Волстеда, що регулював заборону на торгівлю спиртним. Через велику кількість доказів адвокати Капоне домовилися про визнання його винним. Сам ганстер відмовився визнавати вину. Намагався підкупити присяжних, але агенти Несса завадили його плану.

У процесі довгого судового слухання справи, Капоне визнали винним по деяким статтям за несплату податків. Звинувачення про порушення закону Волстеда зняли. В апеляції йому відмовили і в травні 1932 року відправили до в'язниці Сполучених Штатів в Атланті.

Згодом Аль Капоне перевели до тюрми Алькатрас, де охорона та наглядачі унеможливили його контакт із зовнішнім світом. Ізоляція від соратників та скасування сухого закону стрімко зменшили його владу.

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Могила Капоне, цвинтар Маунт Кармел, Хілсайд, Іллінойс, США
Могила Капоне, цвинтар Маунт Кармел, Хілсайд, Іллінойс, США

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сухий закон – найкраще, що може бути" – італійський мафіозі

У в'язниці його життя кардинально змінилося. Працював у тюремній пральні та терпів знущання. Його неодноразово цькували і називали щуром, бо не страйкував в честь померлого співкамерника, якому відмовили в медичній допомозі. Кілька разів намагалися вбити: підливали в каву луг та нападали, коли йшов до дантиста. Здоров'я погіршувалося і через сифіліс, що швидко прогресував. Антибіотики від цієї хвороби вже існували, але тоді їх ще не використовували для лікування.

Автор: Фото: www.eg.ru
  Аль Капоне цькували у в'язиці
Аль Капоне цькували у в'язиці

Останній рік ув'язнення він провів у в'язничній лікарні. Термін позбавлення волі в Алькатрасі скінчився 6 січня 1939 року. Його перевели до виправного закладу на Термінал-Айленд в Каліфорнії. Там мав відсидіти рік за дрібні злочини. Капоне звільнили під чесне слово 16 листопада 1939 року. Деякий час провів у лікарні, потім повернувся додому в Палм-Айленд, Флорида.

Ганстер уже не був здатний керувати бандою. Він втратив вплив, а його фізичний та розумовий стани погіршилися через хвороби. 21 січня 1947 року Капоне розбив параліч. За 3 дні підхопив пневмонію, а наступного дня помер від серцевого нападу.

Чоловіка поховали на цвинтарі Маунт Олівет, в південній частині Чикаго між могилами його батька, Ґабріеля і брата Френка. У березні 1950 року рештки всіх 3 членів родини перенесли до цвинтаря Маунт Кармел в Хілсайд, Іллінойс.

Сьогодні вашій увазі пропонуємо раритетні фотографії з повсякденного життя відомого гангстера ХХ століття Аль Капоне. Він народився в сім'ї іммігрантів з південно-східної Італії Ґабріеля та Терезіни Капоне, розпочав свою кар'єру в Брукліні ще до переїзду в Чикаго і став босом злочинної організації, відомої як Чикаго Аутфіт, також на його візитній картці було вказано, що він торговець старими меблями.

Зараз ви читаєте новину «Називали щуром та намагалися вбити: впливового ганстера зацькували в тюрмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі