четвер, 12 січня 2023 20:30

Науковці розповіли про зміни клімату на планеті

Науковці розповіли про зміни клімату на планеті
Науковці кажуть про підвищення температури океану. Фото: pixabay.com

Торік температура в океанах була найвищою за всю історію спостережень.

Це свідчить про значні зміни клімату планети через викиди. Про звіт науковців з Університету Пенсільванії, Університету Святого Томаса та інших дослідників повідомили The Guardian.

Енергетичний і водний цикли Землі сильно змінилися викидами парникових газів внаслідок діяльності людини, що спричинило всеосяжні зміни у кліматичній системі Землі, кажуть науковці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космічний зонд зробив неймовірні світлини Землі з поверхні Місяця

Починаючи з 1958 року, вчені помічають невпинне підвищення температури океану. Після 1990 року потепління сильнішає.

Що призводить до більш інтенсивних ураганів і тайфунів, збільшення вологи в повітрі і, відповідно, до більш інтенсивних дощів і повеней.

Потепління води також піднімає рівень моря і загрожує прибережним містам.

2022 рік можуть визнати четвертим або п'ятим найспекотнішим роком за температурою повітря на поверхні, коли вчені зберуть остаточні дані.

Торік вчені спостерігали за явищем Ла-Нінья у Тихому океані. Це природний феномен, внаслідок якого холодна вода з глибин піднімається на поверхню і температура води і повітря знижується.

Коли ж повернеться протилежне явище Ель-Ніньо – глобальна температура повітря підвищиться ще сильніше.

"Тепліші океани означають, що з'являється більше опадів, як ми спостерігали минулого року у Європі, Австралії і зараз на західному узбережжі США", – сказав професор Майкл Манн з Університету Пенсільванії.

У регіоні Кімберлі в Австралії за лічені дні випала річна кількість дощів.

У грудні у США внаслідок сніжної бурі понад 1,7 млн будинків і підприємств залишилися знеструмлені. Японію накрив потужний снігопад. У Великій Британії через снігопад закривали аеропорти.

Зараз ви читаєте новину «Науковці розповіли про зміни клімату на планеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі