пʼятниця, 07 травня 2021 08:00

НАТО проведе масштабні військові навчання: що відомо

НАТО проведе масштабні військові навчання: що відомо
Перший етап Steadfast Defender-2021 буде зосереджений на швидкому посиленні європейських союзників силами Північної Америки. Фото: Reuters

З 20 травня по 22 червня НАТО проводитиме масштабні оборонні навчання Steadfast Defender-2021, у яких задіють близько 9 тис. військових.

Війська будуть розгорнуті від Північної Америки до Чорноморського регіону та біля узбережжя Португалії, повідомляє пресслужба альянсу. Участь у навчаннях візьмуть понад 20 союзників і партнерів НАТО з Америки та Європи.

"Навчання перевірять готовність і військову мобільність НАТО – війська будуть розгорнуті на суші та на морі... Військовослужбовці продемонструють, що у НАТО є можливості і рішучість захистити союзників від будь-якої загрози", – заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Перший етап Steadfast Defender-2021 буде зосереджений на швидкому посиленні європейських союзників силами Північної Америки. Він включатиме в себе морські навчання за участю близько 5 тис. військовослужбовців і 18 кораблів, у тому числі британську ударну групу авіаносців. Командна частина навчань пройде в Ульмі у Німеччині. Вона перевірить здатність командування координувати швидке переміщення сил і техніки союзників через європейські кордони.

Наприкінці травня під егідою Steadfast Defender-2021 відбудеться щорічний "Шляхетний стрибок" НАТО, під час якого в Румунії розгорнуть оперативну група швидкого реагування на чолі з Туреччиною. В операції задіють близько 4 тис. військовослужбовців з 12 країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців підтримують вступ України до НАТО - опитування

НАТО очікує від Росії залучення у політичні процеси з врегулювання ситуації на Донбасі. Союзники НАТО підтверджують свою повну політичну та практичну підтримку України.

Представники адміністрації президента США Джо Байдена сприймають постійну присутність російських військ на кордоні з Україною як сигнал, що Росія може не тільки зрівнятися, а й перевершити сили НАТО, які беруть участь у навчаннях у Європі. Водночас американські військові чиновники не впевнені в тому, які саме цілі переслідує Путін.

Зараз ви читаєте новину «НАТО проведе масштабні військові навчання: що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі