понеділок, 26 вересня 2022 18:16

Спецтема: Війна Росії проти України

"Найближчими днями країни "Великої сімки" оголосять нові санкції проти Росії " – що пише світова преса

США приватно попередили найвищих чиновників РФ про катастрофічну відповідь, якщо Москва зважиться використати ядерну зброю проти України – імовірно, це не буде ядерний удар Америки по Росії, але може бути удар по російських цілях, з яких відбулася ядерна атака. Також Кремль втратить останніх союзників у світі – Китай, Індію та інші незахідні країни. Україні доведеться збільшити мобілізацію, а західним союзникам дати більше зброї у відповідь на російську мобілізацію, але вона істотно не змінить ситуації на полі бою. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"США попереджають Росію про "катастрофічні наслідки" застосування ядерної зброї", The New York Times, США

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Штати попередили Росію про "катастрофічні наслідки" для РФ, якщо Москва застосує ядерну зброю у своєму розпачі, щоб утримати території України. Він додав, що останніми днями Америка "пояснила", як світ відреагує у приватних бесідах з росіянами.

Розвідка США досі не помітила рухів у російському арсеналі з 2000 малих тактичних озброєнь

Салліван навмисно залишив незрозумілим, чи ці наслідки будуть воєнними, економічними чи дипломатичними. Розвідка США досі не помітила рухів у російському арсеналі з 2000 або близько того малих тактичних озброєнь, які можуть бути запущені за допомогою ракет малої чи середньої дальності попри загрози Путіна минулого тижня.

Але використання Салліваном слова "катастрофічний" як навмисне двозначне попередження про велику, хоча майже напевно неядерну реакцію на російський ядерний удар показує, як швидко посилилася риторика у міру того, як РФ програла на полі бою в останній місяць.

Автор: NYT
  Радник національної безпеки Джейк Салліван. Розвідка США надалі вважає, що шанси на застосування ядерної зброї невеликі
Радник національної безпеки Джейк Салліван. Розвідка США надалі вважає, що шанси на застосування ядерної зброї невеликі

Розвідка США вважає, що шанси на застосування ядерної зброї невеликі, але шанси значно вищі, ніж у лютому й березні. Бо Путін втратив упевненість у спроможності своїх наземних військ утримувати територію, не кажучи вже про те, щоб захопити Україну.

Салліван давно вивчає ризики ядерної ескалації. Він балансує на межі між неодноразовими попередженнями на адресу росіян та уникненням заяв, які могли б спонукати Москву підняти ставки. Можливо, почавши переміщати зброю до кордону в серйознішій демонстрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Росії ухилення від мобілізації сягатиме катастрофічних масштабів" – Кирило Михайлов

США відмовилися повідомити, з ким у керівництві РФ спілкувалися, чи назвати реакцію росіян. Але ще до того, як минулого тижня Путін оприлюднив останні погрози, Білий дім і Пентагон провели детальні навчання, щоб продумати, як Штати та союзники можуть відреагувати на різні провокації.

Дії Росії варіювалися від вибуху бомби над Чорним морем до удару в ціль в Україні. Перше більш схоже на північнокорейське ядерне випробування, задумане як попереджувальний постріл. Друге стане першим застосуванням ядерної зброї проти населення з часу Хіросіми й Нагасакі у серпні 1945 року.

США не уявляють обставин, за яких ядерний удар РФ призвів би до ядерної відповіді. Але є неядерні воєнні відповіді – удар звичайними озброєннями проти бази чи частини, з якою здійснено атаку, чи надання українцям зброї для цього

Упродовж кількох місяців в адміністрації Байдена заявляли, що не можуть уявити майже жодних обставин, за яких ядерний удар з Росії призвів би до ядерної відповіді. Але обговорювали кілька неядерних воєнних відповідей. Наприклад, використання звичайних озброєнь проти бази чи частини, з якої здійснено атаку, або надання українським силам зброї для проведення такої контратаки. Але будь-яке застосування ядерної зброї потребуватиме силової воєнної відповіді.

Багато обговорюваних варіантів також містять невоєнні кроки, роблячи Путіна міжнародним вигнанцем, який уперше за 77 років порушив ядерне табу. За словами деяких чиновників, це шанс залучити Китай та Індію, а також більшу частину Азії та Африки до зусиль з накладення санкцій на Росію, перекриваючи деякі з великих ринків, що залишилися, для її нафти й газу.

Ядерні загрози Путіна нависли у війні з її перших днів, коли він публічно наказав привести ядерні сили в стан підвищеної боєздатності. Нема доказів, що це відбувалося. Недавній обстріл Запорізької АЕС російськими військами породив примару навмисного перетворення її на потенційну брудну бомбу. Триває обстріл поблизу АЕС, хоча реактори зараз зупинені, що знижує ризик ядерної аварії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Операція "Відплата" не протверезила Єреван. Продовжують політику провокацій" – Акпер Гасанов

Салліван сказав, що найближчими днями країни "Великої сімки" оголосять нові санкції проти Росії у відповідь на "фіктивні" референдуми Москви в частинах України, які вона окупує, з намірами подальшої анексії.

"Ми не збираємося зупиняти або сповільнювати підтримку українців, щоб Путін не намагався зробити з цими фальшивими вибори й анексією", – сказав Салліван.

Анексія дасть можливість Путіну заявити, що оборонна війна Києва – напад на російську територію. У неділю президент Володимир Зеленський знову заявив, що анексія розвіє всі швидкоплинні надії на дипломатичне врегулювання кризи.

"Як російська мобілізація вплине на війну в Україні?", Financial Times, Велика Британія

Зображення п'яних російських призовників, які б'ються, вирушаючи до армії, дозволяють припустити, що Путіну може бути важко створити ефективні бойові сили для війни за допомогою "часткової" мобілізації.

РФ не може перетворити новобранців, які не хочуть воювати, і чий досвід невеликий, у наступальний потенціал. Але може направити їх для зміцнення оборонних позицій на півдні й сході України. Це потребуватиме від Києва більше живої сили та зброї

Аналітики відкидають здатність Росії перетворювати новобранців, які не хочуть воювати, і чий попередній військовий досвід невеликий, у наступальний потенціал. Але РФ може направити новобранців після швидкого навчання протягом близько шести тижнів на зміцнення оборонних позицій на півдні та сході України.

Стратегія вимагатиме від України використовувати більше живої сили та зброї у зусиллях щодо повернення території та затягування конфлікту.

"Це погана новина для нас. Навіть якщо російські призовники не мають мотивації, у них буде зброя", – сказав військовий територіальної оборони України.

Автор: East News
  Українські військові у звільненому Куп'янську
Українські військові у звільненому Куп'янську

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Москва хоче мобілізувати 300 тис. з 25 млн осіб, що придатні для цього. Аналітики кажуть, що широкі критерії в наказі означають, що можлива кількість може бути набагато більшою.

Ці люди дадуть значний імпульс російським військам на передовій. У лютому Москва направила на передову 180 тис. осіб. За оцінками США, з лютого близько 80 тис. людей загинули й зазнали поранень. Україна, яка оголосила повну мобілізацію, має загальну кількість військ від 700 тис. до 1 млн осіб.

"На першому етапі упродовж півтора місяця противник планує доукомплектувати з'єднання та військові частини, що беруть участь у боях в Україні", – заявив член штабу, бригадний генерал Олексій Громов.

Автор: FT
  Окуповані частини України – позначені червоним, звільнені жовтим
Окуповані частини України – позначені червоним, звільнені жовтим

За його словами, Росія також, імовірно, направить призовників до кордону, щоб звільнити раніше дислоковані частини регулярної армії.

На другому етапі РФ прагнутиме створити нові "зведені військові формування" у супроводі артилерійських і ракетних частин, однак через брак військових фахівців цей процес буд тривалим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін нагородив військових, які були в Бучі. Дав сигнал, що злочини мають підтримку Кремля" – Евген Чолій

"Одним з варіантів може бути використання їх як піхоти для стабілізації розбитих підрозділів на передовій, де вони не будуть ефективними. Іншим варіантом може бути призначення цієї першої хвилі мобілізованих військ на менш складні завдання далеко від лінії фронту на окупованих територіях, щоб звільнити інші російські сили для боїв. Такі завдання можуть містити матеріально-технічну підтримку, водіїв чи вантажників боєприпаси, або укомплектування блокпостів", – сказав Дара Массікот, старший дослідник американського аналітичного центру Rand Corporation.

За словами високого західного чиновника, Росія розриватиметься між тим, щоб відправити ненавчених і непідготовлених призовників на передову, щоб підтримати там сили, і використовувати час та обладнання для організації тренувальних таборів.

"Низькоякісне підкріплення найближчим часом або підготовленіші сили пізніше", – сказав він, додавши, що Росії, імовірно, також бракує ветеранів бойових дій, яких вона могла б виділити для належної підготовки новобранців.

Автор: East News
  Українські військові у звільненому Куп'янську
Українські військові у звільненому Куп'янську

РФ не має значного постійного резерву в західному розумінні, тобто сили, які регулярно навчають, підрозділи з командирами, підтримкою і тиловим забезпеченням.

Їй також бракує навчальних приміщень, і багатьох її інструкторів відправили на бойові операції.

"Найпідготовленіші частини резерву витрачені в Україні, тому інші частини мають слабку боєздатність і не мають бойового досвіду. У пріоритетному порядку мобілізують призовників останніх п'яти років, але в периферійних регіонах Росії заходи часткової мобілізації, тобто бойовий досвід і військова підготовка, не дотримуються взагалі", – каже експерт з оборони Росії у французькому Інституті міжнародних відносин Дмитро Мінік.

Російська мобілізація навряд чи суттєво змінить ситуацію на місцях. Новим призовникам потрібно багато тренувань. У росіян також проблеми з офіцерами, організацією процесу та зброєю

Колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк сказав, що російська мобілізація навряд чи "суттєво змінить" ситуацію на місцях, тому що для ефективної роботи новим призовникам буде потрібно багато тренувань, а крім браку кадрів, у Росії є проблеми з "офіцерами, організацією і зброєю".

ЗСУ можуть спробувати активізувати контрнаступ цієї осені, перш ніж Москва зміцнить оборонні рубежі. Але Києву доведеться збільшити власну мобілізацію, щоб зберегти перевагу в людських ресурсах.

Мета Росії не в тому, щоб зібрати силу, щоб розтрощити українську армію, сказав старший науковий співробітник британського Королівського інституту об'єднаних озброєнь Джек Вотлінг. Натомість вони намагаються стабілізувати втрати й відтягнути конфлікт на наступний рік.

Цього літа російські війська досягли територіальних завоювань на сході України лише за підтримки інтенсивних артилерійських обстрілів. Західні ракети великої дальності відтоді дозволили ЗСУ завдати удару по позиціях російської артилерії та лініям постачання. Наступного року Києву потрібно буде більше людей і сучасніше обладнання.

Нові українські маневрені підрозділи мають бути навчені й оснащені для протидії новим російським силам до весни

"Це означає, що нові українські маневрені підрозділи мають бути навчені та оснащені для протидії новим російським силам до весни", – сказав Вотлінг, попередивши про ризик самозаспокоєності на Заході щодо необхідності підготовки ЗСУ до затяжного конфлікту.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що на окупованих частинах чотирьох областей України розпочалися псевдореферендуми щодо анексії цих територій. Ніхто у світі не визнає їх законними. Ризики застосування Росією ядерної зброї у війні проти України. Аналітики думають, чи може Москва її використати, як і де саме, і якою буде відповідь США та союзників.

Зараз ви читаєте новину «"Найближчими днями країни "Великої сімки" оголосять нові санкції проти Росії " – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі