четвер, 26 травня 2022 15:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Миру під диктування Кремля не буде - Шольц

Миру під диктування Кремля не буде - Шольц
Канцлер ФРН Олаф Шольц впевнений, що РФ не виграє війну проти України. Фото: eastnews.ua

Канцлер ФРН Олаф Шольц вважає, що необхідно зробити все можливо, щоб війна, яку веде Росія проти України, якнайшвидше завершилася.

Про це заявив на Давоському економічному форумі, повідомляє Укрінформ.

"Найбільшим викликом для всіх нас, який переслідує вдень і вночі, є жорстока війна, яку Росія розв'язала проти України. Мене й мільйони людей у Європі та всьому світі турбує також питання, чи не розгорається зараз війна, яка виходить за рамки війни в Україні. І як ми можемо підтримати громадян України в захисті їхнього суверенітету. Ми маємо щодня дбати про те, щоб зробити все можливе, щоб ця жахлива війна якнайшвидше завершилася", - сказав політик.

"Наша позиція є абсолютно чіткою: Путін не має виграти цю війну. І я впевнений, що він її не виграє", - наголосив він.

Шольц зауважив, що стратегічна мета російського президента уже провалилися. Політик запевнив, що Німеччина допомагає Україні зброєю, зокрема й важкою. До того ж за його словами, союзники роблять усе, щоб НАТО не стала стороною війни, що означало б пряме зіткнення між ядерними державами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія, Угорщина та Кіпр хочуть переговорів України з Росією - Reuters

За словами Шольца, йому зрозуміло, що "Путін серйозно буде готовий вести мирні переговори лише тоді, коли зрозуміє, що не може зламати захист України". Путіну має бути зрозуміло, що миру під диктування Кремля не буде: цього не прийме ані Україна, ані Захід.

Політик також наголосив, що 24 лютого стало поворотним моментом в історії, коли ядерна велика держава намагається перекроїти кордони за допомогою сили. За його словами, Путін хоче повернутися до такого світового порядку, у якому сильні вказують іншим, що правильно, і не беруть до уваги такі поняття, як-от суверенітет і право на самовизначення тощо. На переконання Шольца, "це - імперіалізм", намагання відкинути світ у часи, коли війна, насильство були єдиним інструментом політики.

Шольц зауважив, що жорстокість Путінської війни вражає, але вона ще міцніше згуртувала українців і партнерів. За його словами, Путін недооцінив єдність, із якою G7, НАТО, ЄС відреагують на російську агресію. Уже зараз, переконаний глава німецького уряду, ціна війни для Кремля величезна й щодня зростає.

Якщо Росія переможе в Україні, то наступною буде Словаччина. Про це сказав прем'єр-міністр країни Едуард Геґер. На Всесвітньому економічному форумі в Давосі він розкритикував членів ЄС за те, що вони занадто покладаються на російську енергетику.

Зараз ви читаєте новину «Миру під диктування Кремля не буде - Шольц». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі