четвер, 26 травня 2022 05:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Італія, Угорщина та Кіпр хочуть переговорів України з Росією - Reuters

Італія, Угорщина та Кіпр хочуть переговорів України з Росією - Reuters
У ЄС вважають, що Україна має перемогти у розв'язаній Росією війні проти неї. Фото: "Слово і діло".

Італія та Угорщина хочуть, щоб ЄС закликав до припинення вогню в Україні та мирних переговорів з Росією. Це суперечить позиціям інших держав-членів, які зайняли жорстку позицію щодо Росії перед самітом 30-32 травня.

У проєкті підсумкової заяви саміту не йдеться про мирні переговори з країною-агресоркою, повідомляє Reuters.

Там зазначають, що ЄС "непохитний у своїх зобов'язаннях допомогти Україні реалізувати своє невід'ємне право на самооборону проти російської агресії".

"На зустрічі представників ЄС у п'ятницю посол Італії запропонував змінити текст, зазначивши, що він має стосуватися мирних переговорів і вказати негайне припинення вогню як одну з перших цілей ЄС", - наголошує видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія розробила план відновлення миру в Україні

За його інформацією, цю пропозицію підтримали Угорщина та Кіпр, які є одними з держав, які найбільше критикують новий пакет санкцій ЄС проти Росії.

"Угорщина виступає проти запланованого нафтового ембарго, а Кіпр стурбований запропонованою забороною на продаж нерухомості громадянам Росії", - пояснили там.

Водночас президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на форумі в Давосі у вівторок заявила рішучу позицію щодо переговорів. .

"Україна має виграти цю війну, а агресія Путіна має бути стратегічним провалом", – сказала вона.

Угорщина не підтримує ембарго на російську нафту. Там побоюються зростання цін на пальне. Країна хоче компенсації збитків, які спричинить обмеження.

Очільник італійського уряду Маріо Драгі заявив, що лише Україна, і ніхто інший, вирішуватиме, які умови миру приймати на тлі повномасштабної російської агресії. Він закликав досягти припинення вогню якомога швидше, щоб зупинити гуманітарну кризу.

Зараз ви читаєте новину «Італія, Угорщина та Кіпр хочуть переговорів України з Росією - Reuters». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі