пʼятниця, 09 серпня 2024 03:19

Мексика відмовилася арештовувати Путіна попри міжнародний ордер

Мексика відмовилася арештовувати Путіна попри міжнародний ордер
Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна через незаконну депортацію українських дітей. Фото: eastnews.ua

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор відхилив прохання України заарештувати російського диктатора Володимира Путіна, якщо той буде присутній на інавгурації новообраної президентки Клаудії Шейнбаум у жовтні.

Раніше команда Шейнбаум запросила російського президента відвідати інавгурацію, пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна закликала Мексику заарештувати Путіна

"Ми не можемо цього зробити. Це не від нас залежить", – сказав президент Мексики.

Посольство України в Мексиці закликало заарештувати Путіна, посилаючись на ордер, виданий Міжнародним кримінальним судом ООН (МКС).

"Ми сподіваємося, що мексиканський уряд усвідомлює, що Володимир Путін є воєнним злочинцем, проти якого видано ордер на арешт", – йшлося у заяві.

Європейська комісія також закликала уряд Мексики заарештувати російського диктатора, якщо він буде присутній на інавгурації новообраного президента Шейнбаум.

Речник Комісії із закордонних справ Пітер Стано наголосив, що Мексика є членом Міжнародного кримінального суду. Це означає, що вона юридично зобов'язана заарештувати Путіна, якщо той приїде на інавгурацію.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, звинувативши його у відповідальності за воєнний злочин - незаконну депортацію українських дітей.

Це зобов'язує 123 країни-члени суду заарештувати Путіна та передати його до Гааги для суду, якщо він ступить на їх територію.

За даними української прокуратури, росіяни незаконно вивезли з України понад 19 тис. дітей.

Зараз ви читаєте новину «Мексика відмовилася арештовувати Путіна попри міжнародний ордер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі