пʼятниця, 15 січня 2021 11:19

Макаки навчилися впізнавати цінні речі та красти в обмін на їжу

Макаки навчилися впізнавати цінні речі та красти в обмін на їжу
Довгохвоста макака на індонезійському острові Балі / CNN

Мавпи на Балі навчилися відрізняти дорогі речі від дешевих, і красти їх в обмін на їжу.

У статті, опублікованій в науковому журналі "Королівського товариства" йдеться, що мавпи в храмі Улувату на індонезійському острові Балі, які крадуть у людей сумки, капелюхи, окуляри, планшети і телефони, та утримують для викупу в обмін на їжу, отримали нові навики та примітивні економічні знання. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Популярний курорт закривають до кінця року

Під час дослідження виявлено, що дорослі дикі довгохвості макаки досить розумні, щоб зрозуміти, які предмети мають найбільшу цінність для відвідувачів. Наприклад, електронні предмети. Вони віддають їх тільки після отримання їжі, яку вважають відповідною за цінністю. Автори кажуть, що ця поведінка показує безпрецедентні процеси прийняття економічних рішень серед мавп.

Учені з канадського Університету Летбридж та індонезійського Університету Удаю зауважили, що, крім можливості використовувати предмети як символічний інструмент для запиту певних харчових нагород, здатність мавп до бартеру з віком успішно збільшується та накопичується новий досвід.

Дослідження проводили протягом 273 днів у 2015-2016 роках, та 2019-го. У ньому йдеться, що дорослі мавпи брали кілька нагород їжею перед тим, як віддати річ, коли та мала високу цінність, і з більшою ймовірністю брали меншу нагороду їжею в обмін на предмети меншої вартості.

Ця практика, що передається з покоління в покоління, може бути першим прикладом культурно підтримуваної символічної економіки серед розвинутих тварин.

Зараз ви читаєте новину «Макаки навчилися впізнавати цінні речі та красти в обмін на їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі