понеділок, 18 липня 2022 04:44

Лукашенко погодився на пропозицію Путіна зробити білоруські СУ-25 носіями ядерної зброї

Лукашенко погодився на пропозицію Путіна зробити білоруські СУ-25 носіями ядерної зброї
Білорусь посилить і модернізує свою авіацію. Фото: mil.in.ua

Білоруські штурмовики Су-25 модернізують на авіаційних заводах Росії до рівня, що забезпечує можливість застосування ядерної зброї.

Таку пропозицію лідера РФ Володимира Путіна підтримав Олександр Лукашенко на переговорах 25 червня, повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн".

Військово-повітряні сили та війська протиповітряної оборони Білорусі мають достатню кількість штурмовиків Су-25.

На 2015 рік у складі 116-ї штурмової авіабази (аеродром Ліда) було 17 штурмовиків Су-25, а також сім – Су-25УБ (навчально-бойовий). Ще близько 20 Су-25 перебували на зберіганні. За останні 20 років понад 50 Су-25 було продано Білоруссю на експорт.

На думку експертів, наявна кількість штурмовиків Су-25 робить реалізацію запропонованого Путіним проекту їхньої модернізації в умовах скромних фінансових можливостей Білорусі оптимальним варіантом, що дозволить підвищити бойові можливості авіації.

Також Білорусь готова придбати ударні вертольоти російського виробництва Ка-52 "Алігатор".

За останні п'ять років Білорусь купила в Росії вісім навчально-бойових літаків Як-130 та чотири винищувачі Су-30СМ (у листопаді 2019 року). Постачання ще чотирьох винищувачів Су-30СМ очікується у жовтні 2022 року.

На думку військового оглядача Артема Мальцева, військова авіація Білорусі в останні 10 років вийшла на стабільний рівень мінімальної, але достатньої боєздатності. Винищувальна авіація дозволяє здійснювати патрулювання кордонів повітряного простору, а парк штурмової авіації – надавати підтримку з повітря у контртерористичних операціях. Але наявних сил замало, щоб самостійно протидіяти серйозному противнику.

На Волинському та Поліському напрямках у повітряному просторі Республіки Білорусь відзначається чергування літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50У повітряно-космічних сил збройних сил Російської Федерації.

Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору Білорусі.

Кремль перекинув до Білорусі найбільший у світі турбогвинтовий літак Ан-22 "Антей". Він може перевозити великогабаритну зброю, ракети, техніку та десант. Найближчими днями треба готуватися до нових ракетних атак по Україні.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко погодився на пропозицію Путіна зробити білоруські СУ-25 носіями ядерної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі