четвер, 22 липня 2021 16:16

Ліверпуль виключили зі спадщини ЮНЕСКО

Ліверпуль виключили зі спадщини ЮНЕСКО
Реставровані доки Ліверпуля / Getty Images

Культурна агентство ООН ЮНЕСКО в середу, 21 липня, проголосувало за те, щоб виключити набережну Ліверпуля з списку об'єктів всесвітньої спадщини, пославшись на побоювання щодо надмірної забудови міста.

На переговорах комітету під головуванням Китаю 13 делегатів проголосували за, п'ять - проти. Про це пише Gulf News.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавська ОДА просуває вишивку "білим по білому" до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Це третій випадок видалення після попередніх рішень, щодо Омана і Німеччини. Протягом двох днів обговорень в комітеті делегати почули про плани реконструкції англійського міста, які включають висотні будівлі, що "завдасть непоправної шкоди" спадщини історичного порту.

Міжнародна рада з пам'ятників і визначних пам'яток, яка консультує ЮНЕСКО щодо списку спадщини, заявила, що до уряду Великої Британії "не раз зверталися з проханням" дати надійніші запевнення щодо майбутнього міста.

Запланований новий стадіон для футбольного клубу "Евертон" схвалив урядом без будь-яких громадських обговорень і, як йдеться в повідомленні, "це останній приклад великого проекту, який повністю суперечить" цілям ЮНЕСКО.

Міністр культури Великої Британії Керолайн Діненедж заявила комітету, що її уряд серйозно ставиться до збереження статусу Ліверпуля, стверджуючи, що виключення зі списку "буде величезною втратою".

Мер Ліверпуля Джоан Андерсон заявила, що "дуже розчарована" цим рішенням і спробує подати апеляцію.

Норвегія очолила аргументи "за", заявивши, що, хоча вона "болісно усвідомлює" конфлікти між розвитком міста і збереженням спадщини, але можливого "крихкого балансу" не вистачає Ліверпулю.

Набережна і доки Ліверпуля внесені в список ЮНЕСКО в 2004 році після амбітної реконструкції. Але з 2012 року агентство сперечається з британськими чиновниками щодо розвитку міста, в якому проведено великі реставрації, а також нове будівництво, яке, за словами інспекторів, захопило весь історичний район. ЮНЕСКО закликало місто обмежити висоту забудови і переглянути запропонований новий стадіон в доці.

МЗС України подало номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" для включення в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «Ліверпуль виключили зі спадщини ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі