вівторок, 20 серпня 2024 05:30

Літак упав одразу після злету. Загинули 154 людини

Літак упав одразу після злету. Загинули 154 людини
Літак, що розбився в 2007 році / Aero Icarus

20 серпня 2008-го біля мадридського аеропорту Барахас лайнер McDonnell Douglas MD-82 авіакомпанії Spanair, який виконував рейс JK 5022 "Барселона-Мадрид-Лас-Пальмас-де-Гран-Канарія", через кілька секунд після відриву від смуги звалився на землю і розвалився. З 172 осіб на борту, вижили 18.

Катастрофа стала третьою найбільшою в історії Іспанії. Аварія ще більше погіршила і без того поганий імідж Spanair і посилила її фінансові труднощі. Згодом компанія припинила діяльність 2012 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збили російський вертоліт

Літак виготовили у 1993 році і Spanair придбала його в липні 1999 року.

На борту було 166 пасажирів і шість членів екіпажу. Це була друга спроба зльоту. За годину до цього пілоти відмовилися від вильоту через надмірні температури в датчику температури повітря, що набігає. Літак доставили на стоянку, де робочі відключили нагрівач. Борту дозволили летіти з непрацюючим нагрівачем, оскільки під час польоту не очікувалося обмерзання. Потім трапилася спроба, під час якої сталася аварія.

Аварія сталася через те, що пілот не зміг розгорнути закрилки і предкрилки, як це було потрібно для зльоту. Без використання цих пристроїв "великої підйомної сили" крила не могли генерувати достатню підйомну силу, щоб утримувати літак в повітрі. Система попередження про неможливість зльоту, не спрацювала, і пілоти продовжили спробу. Літак на мить відірвався від землі, покотився вправо і вдарився об землю поруч із злітно-посадковою смугою. Крила відділилися від літака, і фюзеляж розламався на дві частини. Крила і дві третини задньої частини фюзеляжу охопив вогонь.

Зі 172 осіб, які перебували на борту, 146 загинули в результаті аварії або відразу після пожежі, в тому числі обидва пілоти. З 26 пасажирів і членів екіпажу, врятованих з місця аварії, шість померли до прибуття в лікарню, ще двоє в лікарні. В результаті, загальна кількість жертв становила 154. Більшість загиблих і 16 з тих, хто вижив, були громадянами Іспанії.

Зараз ви читаєте новину «Літак упав одразу після злету. Загинули 154 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі