четвер, 19 серпня 2021 09:02

Збили російський вертоліт

Збили російський  вертоліт
Вертоліт Мі-26 схожий на той, що був збитий / Sergey Ryabtsev

19 серпня 2002 року сталася найбільша авіакатастрофа в історії російських збройних сил. Біля Грозного в Чечні під час Другої російсько-чеченської війни воєнно-транспортний вертоліт Мі-26 чеченці збили ракетою з переносного зенітного ракетного комплексу "Ігла". Загинули 127 військових. Додатковою причиною, яка збільшила кількість жертв, стала сильна перевантаженість гелікоптера й падіння на мінне поле. Це одна з найбільших авіакатастроф в історії Росії.

Ракета з тепловим наведенням "земля-повітря" вразила Мі-26 під час посадки. Він упав і згорів у районі військової авіабази на околиці Грозного. Вертоліт перевозив 142 солдатів і офіцерів, які летіли на війну в Чечню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 полігонів, серед яких Крим: Росія почала масштабні військові навчання

Ракета потрапила у двигун і вертоліт здійснив аварійну посадку на мінному полі, яке становило частину оборонного периметра об'єкта. Деякі з тих, хто вижив, намагалися покинути Мі-26. Вони загинули, підривавшись на своїх же протипіхотних мінах.

Салон гелікоптера був залитий паливом, двері заклинило. Тільки екіпажу з п'яти осіб і 29 пасажирам удалося врятуватися через невеликий люк кабіни. 14 тих, хто вижив, померли за кілька днів від важких опіків.

Чеченське інформаційне агентство "Кавказ-центр" охарактеризувало атаку як "найбільший акт диверсії з боку чеченських бойовиків за два останні роки".

Ракету випустили з одного з пошкоджених у боях п'ятиповерхових житлових будинків на околиці Грозного. Російські військові знесли в листопаді кілька кварталів у напівзруйнованому районі міста, що примикав до бази. Без житла залишилися майже 100 сімей. У них практично не було часу на виїзд. Змогли забрати із собою тільки якісь особисті речі. Щодо цього російський генерал сказав, що місцеві "спостерігали за бандитами, які готували теракти, і не повідомили правоохоронцям про їхні плани". А це "вважається пособництвом незаконним збройним формуванням і співучастю в злочинній змові".

Вертоліт Мі-26 був призначений на перевезення 80 осіб, але мав на борту 142 людини. Мі-26 часто літали в Грозний зі 100-110 людьми на борту й величезною кількістю вантажу, зокрема боєприпасами, їжею і горілкою.

Зараз ви читаєте новину «Збили російський вертоліт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі