середа, 13 квітня 2022 18:27

Ле Пен заявила про вихід з об'єднаного командування НАТО в разі перемоги на президентських виборах

Ле Пен заявила про вихід з об'єднаного командування НАТО в разі перемоги на президентських виборах
Марін Ле Пен хоче вийти з НАТО у разі перемоги на президентських виборах. Фото: Getty Images

Кандидатка в президенти Франції від ультраправих Марін Ле Пен, якщо переможе на виборах, хоче, аби країна залишила НАТО. Але вона не планує відмовлятися від застосування ключової статті 5 договору Північноатлантичного альянсу.

Про це вона заявила на пресконференції в середу, 13 квітня, повідомляє французьке видання Le Monde.

"В разі мого обрання я хотіла б прояснити всі непорозуміння. Я просто хочу возз'єднатися з тією політикою, яка була у нас із 1966 по 2009 рік, яка жодним чином не мала на увазі підпорядкування Москві", - сказала Ле Пен.

Зазначила, що "ніколи не віддасть збройні сили під командування, що не підпадає під національний суверенітет Франції - ні під об'єднане командування НАТО, ні під майбутнє європейське командування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У першому турі виборів президента Франції переміг Макрон

"Тому я запропоную вийти не з НАТО, а з його об'єднаного командування, як це було з 1966 до 2009 року", - наполягала кандидатка.

Ле Пен запевнила, що не планує відмовлятися від застосування статті 5 про колективну безпеку. Згідно з нею, якщо будь-яка з держав-членів Альянсу стає жертвою збройного нападу, всі інші члени Альянсу вважатимуть це збройним нападом на них всіх і вживуть усіх заходів, щоб допомогти члену Альянсу, на якого напали.

Також кандидатка в президенти Франції оголосила, що хоче реалізувати стратегічне зближення між НАТО й Росією.

"Щойно російсько-українська війна закінчиться і буде врегульована мирним договором, я висловлюся за реалізацію стратегічного зближення між НАТО та Росією", - заявила Ле Пен.

Франція вийшла з військового командування НАТО 1966 року за рішенням тодішнього президента Шарля де Голля. Так він хотів продемонструвати незалежність від США у військових питаннях. Країна повернулася до командних структур НАТО через 43 роки.

Зараз ви читаєте новину «Ле Пен заявила про вихід з об'єднаного командування НАТО в разі перемоги на президентських виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі