четвер, 29 грудня 2022 16:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Кислиця розкритикував генсека ООН за пропагандистський вираз

Кислиця розкритикував генсека ООН за пропагандистський вираз
Постпред України в ООН Сергій Кислиця відреагував на вираз ООН "війна на Україні". Фото: facebook.com/UKRinUN

Постійний представник України в Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця відповів генсеку ООН Антоніу Гутеррішу на пропагандистський вираз "на Україні".

Таке формулювання використали в офіційному зверненні Гутерріша. Реакцією Кислиця поділився в Twitter.

29 грудня ООН опублікувала новорічне звернення генерального секретаря, в якому він говорив про мир. Проте у титрах до ролика використали фразу "війна на Україні", яку часто поширюють російські пропагандисти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кислиця показав на пальцях ставлення до виступу постпреда Росії в ООН

Кислиця розкритикував секретаріат ООН за помилку.

"Тож перейдімо від слів до справи. Наберіться сміливості в секретаріаті ООН використовувати правильні "слова": не "війна на Україні", а війна проти України, агресія РФ проти України, а не конфлікт з інопланетянами. Почніть із себе. А далі все піде", – написав Кислиця.

Чому не "на", а "в Україні"

В українській мові мовознавцями грамотним вважається тільки вживання "в Україні". Прийменник "на" вживається тоді, коли не говориться про окрему незалежну територію, чи мається на увазі острів. Наприклад: "На Волинь, на Закарпаття, на Кубу", але "в Польщу, у Велику Британію".

26 грудня Україна закликала держави-члени ООН позбавити країну-агресора Російську Федерацію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН. Україна нагадала, що РФ зайняла місце СРСР в організації незаконно.

РФ не має права перебувати в цій організації, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він впевнений, Україна доб'ється того, що РФ буде викинута з РБ ООН і з самої організації.

Зараз ви читаєте новину «Кислиця розкритикував генсека ООН за пропагандистський вираз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі