вівторок, 21 серпня 2018 18:09

Кишкову паличку навчили малювати портрети

Науковці з університету Рима навчилися за допомогою світловою стимуляції примушувати кишкову паличку E. coli зображувати портрети. Поки що вдалося відтворити зображення Мони Лізи з картини Леонардо да Вінчі, Альберта Ейнштейна і Чарльза Дарвіна.

Команда змінила генетику клітин так, щоб вони містили протеїн протеорходопсин. Він зустрічається в океанічних бактеріях і змушує їх реагувати на світло. Завдяки тому, що кишкова паличка має джгутики, вона може переміщуватися і реагувати на світло. Його подавали через мікропрожектори, пояснює Daily Mail.

Автор: Daily Mail
  Зображення Мони Лізи да Вінчі
Зображення Мони Лізи да Вінчі
Автор: Daily Mail
  Портрет Альберта Ейнштейна
Портрет Альберта Ейнштейна
Автор: Daily Mail
  Портрет Чарльза Дарвіна
Портрет Чарльза Дарвіна
На опублікованому відео видно, як змінюється портрет Альберта Ейнштейна та Чарльза Дарвіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідники онкології встановили причину появи раку

На формування портрета Мони Лізи мільйони бактерій витратили 4 хв. Її обрали, бо впізнавана. А Ейнштейн і Дарвін символізують поєднання фізики та біології, пояснюють.

Таким чином бактерії є живими будівельними елементами, які можна використовувати для транспортування речовин чи клітин, а також при створенні мікророботів.

48-річному Грегу Мантеуфелю лікарям довелося ампутувати всі 4 кінцівки через інфекцію. Заразився нею чоловік від свого собаки, який всього лиш лизнув свого господаря. Специфічних симптомів у Грега не було: усі прояви нагадували звичайний грип. Однак згодом на руках і ногах чоловіка почали проступати синці

Зараз ви читаєте новину «Кишкову паличку навчили малювати портрети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі