вівторок, 18 квітня 2017 14:45

Кінець мрії про Європу – німецькі політики про референдум у Туреччині

Кінець мрії про Європу – німецькі політики про референдум у Туреччині
Туреччина може розпрощатися з мрією про ЄС - німецькі політики. Фото: 24 канал

Референдум за розширення повноважень турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана може зачинити Туреччині двері до Євросоюзу. На цьому наголошують представники німецького політичного істеблішменту.

Міністр закордонних справ Зігмар Габріель вважає, що Туреччина ще може вступити до ЄС. Якщо Ердоган "реалізовуватиме свою вимогу повернути смертну кару, це стане кінцем мрії про Європу", повідомляє "24 канал" із посиланням на Der Spiegel.

Голова комітету бундестагу у закордонних справах Норберт Реттген виступив за скасування переговорів (про вступ Туреччини до ЄС. – Gazeta.ua) з можливістю їх відновлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вплине турецький референдум на відносини з Україною

Глава фракції Соціал-демократичної партії Німеччини Томас Опперманн назвав референдум "поганим результатом для Європи і Туреччини".

"Своїми діями проти політичних супротивників після спроби путчу Ердоган розпрощався зі схваленням від Європи. Тим паче, референдум дає йому ще більше автократичної влади", – сказав політик.

"Відтепер двері для вступу в Євросоюз остаточно зачинилася. У наданні фінансової допомоги Туреччини для її наближення до європейських стандартів більше немає необхідності", – заявила Юлія Клекнер, віце-голова Християнсько-демократичного союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Референдум у Туреччині не відповідає європейським стандартам - ОБСЄ

Глава Вільної демократичної партії (ВДП) Крістіан Лінднер вважає, що "країна з подібною конституцією суперечитиме європейським цінностям".

Тим часом німецькі "ліві" і "зелені" хочуть вивести з турецької авіабази "Інджірлік" німецьких військових і припинити постачання зброї в Туреччину.

Референдум про розширення президентських повноважень відбувся в Туреччині 16 квітня. За його результатами Туреччина перетвориться з парламентської на президентську республіку.

Ухвалені на референдумі поправки до конституції нададуть президенту країни Ердогану безпрецедентні повноваження. Дозволяють йому залишитися на цій посаді до 2029 року. Ердоган може отримати право оголошувати надзвичайний стан, особисто призначати міністрів уряду, видавати укази, які матимуть статус законів, обирати суддів більшості вищих судів і розпускати парламент.

Зараз ви читаєте новину «Кінець мрії про Європу – німецькі політики про референдум у Туреччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі