середа, 01 березня 2023 13:06

До Тайваню злетілися десятки бойових літаків Китаю

До Тайваню злетілися десятки бойових літаків Китаю
Пекін здійснює такі провокації майже щодня. Фото: ілюстративне, facebook.com/NATO

Уранці 1 березня Китай направив 25 військових літаків і три військові кораблі до Тайваню.

У відповідь на це влада півострова активувала свої морські та повітряні сили. Про це заявило міністерство оборони Тайваню, пише AP.

За його даними, 19 з 25 літаків Пекіна перетнули зону ідентифікації протиповітряної оборони острова. Водночас кораблі продовжували діяти в Тайванській протоці.

У відповідь Тайвань підняв у повітря винищувачі, відправив кораблі і активував берегові системи протиракетної оборони. Щоб "уважно стежити і реагувати".

Нові провокації відбулися на тлі загострення напруги у відносинах між Пекіном і Вашингтоном, зазначило AP.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сі Цзіньпін наказав військовим бути готовими до вторгнення на Тайвань – розвідка США

Сполучені Штати Америки – головний союзник Тайваню і джерело оборонного озброєння. Відносини США і Китаю загострилися через дії Пекіна щодо острова, торгівлі, технологій і Південнокитайського моря.

Як зазначається, Китай здійснює такі провокації щодо Тайваню майже щодня. Вони є частиною так званої тактики "сірої зони", спрямованої на "залякування і виведення з ладу техніки півострова, виснаження його військових і послаблення суспільного духу".

Сюди також входять кібервійна і дезінформаційні кампанії, а також невпинне прагнення позбавити Тайвань дипломатичних союзників.

Китай вважає Тайвань провінцією, що відкололася, й прагне неодмінно її повернути. Проте багато тайванців хочуть мати окрему державу. Суперечка робить ситуацію в регіоні напруженою. Існує загроза конфлікту, у якому можуть взяти участь і США.

У серпні торік вперше за 25 років член Палати представників США спікерка Ненсі Пелосі прилетіла до Тайваню.

Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив, що США втручаються в справи Тайваню. І застеріг президента США Джо Байдена від "гри з вогнем". Якщо Тайвань проголосить незалежність, КНР без вагань почне війну, заявляв міністр оборони Китаю.

Зараз ви читаєте новину «До Тайваню злетілися десятки бойових літаків Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі