понеділок, 26 квітня 2021 14:22

Іран умисно приховував причину катастрофи літака МАУ - NYT

Іран умисно приховував причину катастрофи літака МАУ - NYT
Іран підтвердив факт розмови Заріфа та Лейлаза. Фото: Reuters

"Корпус вартових ісламської революції" від самого початку знав причину катастрофи літака "Міжнародних авіаліній України", який збили в небі над Тегераном у січні 2020 року.

Влада Ірану навмисно приховувала все впродовж перших трьох днів після інциденту, пише The New York Times із посиланням на міністра закордонних справ країни Мохаммада Джавада Заріфа.

"У березні 2020-го Заріф дав інтерв'ю іранському економісту Саїду Лейлазу, яке не мали публікувати. Міністр декілька разів повторив, що розмова не є публічною, але журналісти телеканалу Iran International отримали копію аудіозаписів та оприлюднили їх", - ідеться в публікації.

На записі Заріф стверджує, що КВІР одразу знав про те, що літак збили двома ракетами класу "земля-повітря". Він був присутній на засіданні Радбезу Ірану й заявив, що світ вимагає пояснення катастрофи. Військове керівництво змусило міністра опублікувати твіт про те, що інформація про атаку ракетами нібито не відповідає дійсності.

Після зливу інтерв'ю речник МЗС Ірану підтвердив факт розмови Заріфа й Лейлаза, однак зазначив, що її не мали публікувати. Він заявив, що запис опублікували вибірково, а розмова є "спотвореною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Командувач "Корпусу вартових ісламської революції" вибачився за збитий український літак

Пасажирський літак української авіакомпанії МАУ впав 8 січня 2020 року. Його збили зенітною ракетою через людську помилку. На борту перебували 176 осіб: 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули.

17 квітня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Іран навмисно збив літак.

Зараз ви читаєте новину «Іран умисно приховував причину катастрофи літака МАУ - NYT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі