четвер, 14 січня 2021 14:05

Імпічмент означає розкол між республіканцями і боротьбу з трампізмом

Імпічмент означає розкол між республіканцями і боротьбу з трампізмом
Трамп став першим в історії президентом США, проти якого двічі починали процедуру імпічменту / Getty Images

Через тиждень після штурму прихильниками Трампа Палати представників Капітолію законодавці зібралися, щоб оголосити імпічмент главі Білого дому.

Це перший випадок за 231-річну історію США, коли проти президента двічі за його каденцію починали процедуру. Для глави держави, який любить хвалитися історичними успіхами, ганебне закінчення перебування при владі. Про це пише ВВС у своїй аналітичній статі про наслідки другого імпічменту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трампу оголосили імпічмент

Президента звинуватили в підбурюванні до безладів після його виступу перед багатотисячним натовпом біля Білого дому. Тепер обвинувачення направлять в Сенат США, де 100 сенаторів засідатимуть в якості журі під головуванням головного судді Верховного суду США. Суд розпочнеться після інавгурації Джо Байдена 20 січня.

Як республіканці посварилися зі своїм президентом

Трохи більше року тому Палата представників вперше оголосила Трампу імпічмент без жодного голосу депутатів-республіканців. Цього разу 10 членів його власної партії з 211 вирішили підтримати обвинувачення. Ліз Чейні, дочка колишнього віце-президента США Діка Чейні, стала найбільш помітним критиком Трампа.

"Ніколи ще не було більшої зради зі сторони президента США щодо своєї посади і присяги", - заявила вона.

Є інформація, що деякі республіканці в Сенаті теж відкриті для голосування проти президента. The New York Тimes пише, що лідер більшості в Сенаті Мітч Макконнелл задоволений, що Трамп перебуває на межі імпічменту, і сподівається, що цей процес дозволить партії повністю порвати з президентом.

Розкол серед республіканців в Палаті представників ставить перед ними вибір. З однієї сторони, залишатися відданими політиці Трампа, який створив своєрідну лінію партії за 4 роки при владі, об'єднав під своїм крилом Білий дім і Конгрес в 2016-му, але втратив усе в 2020-му. З іншої, невизначене майбутнє, вільне від провокативного президентського нахабства і риторики.

Демократи не просто оголосили імпічмент Трампу. Вони звинувачували трампізм як явище. У статті згадано, що Трамп підривав легітимність президентських виборів.

Трамп ще має значну підтримку у партії. Але провальні минулі тижні додають сміливості його противникам, які відчують силу нанести нокаут президенту, поки він безсильний.
Протягом 5 років Трамп доводив, що критики, які не раз писали йому політичну епітафію, помилялися. Він пережив скандали і суперечки, які знищили б більшість інших політиків. Цього разу все може бути інакше, йдеться у статті.

Суд у Сенаті буде незручним для Байдена

Після прийняття присяги 20 січня президенту Байдену доведеться боротися з пандемією, яка забирає 4000 життів американців в день, і економічною ситуацією, яка погіршується. Йому доведеться робити це, поки Сенат буде вести імпічмент проти його попередника.

Деякі республіканці попередили, що імпічмент ще більше розпалить і розділить американців в час, коли нації потрібно лікуватися від протиріч. Кажуть, що це ускладнить обіцянку Байдена об'єднати націю.

Суд стане для Байдена проблемою в перші дні роботи. Сенат, зайнятий Трампом, не зможе зосередитися на виконанні амбітного порядку денного Байдена на перші 100 днів. Крім того, не зможе швидко підтвердити призначення в адміністрації президента, що обмежить його змогу успішно керувати апаратом федерального уряду.

Байден питав, чи може Сенат витрачати неповний робочий день для суду над Трампом, водночас затверджуючи кандидатури і закони. Немає гарантій, що республіканці Сенату погодяться з цим.

Перші 100 днів - поворотний момент для будь-якого президента. Це час, коли його політичний вплив - найвищий.

Історія імпічментів президентів США

Також ВВС пише про інших президентів США, які пройшли імпічмент.

Президент-демократ Ендрю Джонсон керував країною в 1865-1869 роках, після громадянської війни. Постійно сперечався з республіканським Конгресом, як відновити переможений південь США.

Радикальні республіканці наполягали на законі, щоб покарати колишніх лідерів Конфедерації і захистити права звільнених рабів. Джонсон використовував своє право вето, щоб блокувати їхні зусилля. Тоді Конгрес прийняв "Закон про терміни повноважень", який мав обмежити можливість президента звільняти членів уряду без схвалення Сенату. Джонсон у відповідь усунув з посади члена кабінету міністрів і політичного суперника Едвіна Стентона, поки Конгрес був на канікулах. Стентон замкнувся в кабінеті та відмовився йти геть. Республіканці в Палаті представників підготували 11 статей про імпічмент. Забракло 1 голосу з двох третин Сенату. Джонсон відбув залишок терміну, але останні місяці на посаді були охоплені тією ж боротьбою за владу, яка призвела до імпічменту. У 1869-му на його місце прийшов республіканець генерал Улісс Грант.

Президент-республіканець Річард Ніксон керував країною в 1969-1974 роках. Причиною імпічменту послужив скандал 1972 року – журналісти виявили, що команда Ніксона під час виборів влаштувала прослуховування в штаб-квартирі демократів в офісному комплексі Вотергейт у Вашингтоні. Майже 2 роки Ніксон намагався приховати участь у справі, що призвело до імпічменту. У 1974-му Палата представників підготувала статті про імпічмент. Ніксон був змушений опублікувати записи з Овального кабінету Білого дому, на яких чути, як він наказує підлеглим змусити ЦРУ натиснути на ФБР, щоб зупинити розслідування в справі Вотергейту.

Палата представників проголосував за прийняття трьох статей про імпічмент - перешкоджання здійсненню правосуддя, зловживання владою і неповага до Конгресу. 8 серпня 1974-го президент подав у відставку. Він став єдиним главою Білого дому, який зробив це. Віце-президента Джеральда Форда привели до присяги як президента через 6 тижнів. Через 2 роки Форд програв вибори демократу Джиммі Картеру. Ніксон помер в квітні 1994-го.

Президент-демократ Білл Клінтон керував країною в 1993-2001 роках. У 1998-му в рамках суду проти президента за сексуальні домагання до колишньої підлеглої Поли Джонс Клінтона запитали про його стосунки з практиканткою Білого дому Монікою Левінські. Під присягою він заперечив зв'язок. Кілька днів по тому повторив заперечення. 9 вересня 1998-го прокурор Кеннет Старр представив звіт Конгресу, в якому були свідчення Левінські, що мала секс із президентом.

У грудні Палата представників, де більшість мали республіканці, проголосувала за імпічмент через лжесвідчення під присягою і перешкоджання роботі Конгресу. У лютому 1999-го Сенат виправдав Клінтона, не назбиравши двох третин голосів.

Клінтон залишив пост в січні 2001-го з рейтингом 65%. Це був найвищий показник на посту президента за півстоліття. Але його партія програла боротьбу за Білий дім, коли республіканець Джордж Буш-молодший переміг демократа Альберта Гора на виборах 2001-го.

Зараз ви читаєте новину «Імпічмент означає розкол між республіканцями і боротьбу з трампізмом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі