неділя, 14 липня 2024 08:28

Хочуть поглиблювати співпрацю з РФ: аналітики оцінили політику Ірану після президентський виборів

Хочуть поглиблювати співпрацю з РФ: аналітики оцінили політику Ірану після президентський виборів
Іран та РФ прагнуть поглиблювати співпрацю. Фото: ukrinform.ua

Після президентських виборів в Ірані ця країна та РФ продовжують демонструвати бажання поглиблювати двосторонні відносини і багатосторонню співпрацю.

Новообраний президент Ірану Масуд Пезешкіан опублікував статтю в Tehran Times, в якій похвалив КНР та Росію за підтримку Ірану в "складні часи". Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Пезешкіан також заявив, що Росія є "цінним стратегічним союзником і сусідом" Ірану. Наголосив, що його уряд залишатиметься відданим розширенню і наданню пріоритетів двосторонньому і багатосторонньому співробітництву з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іранці обрали "президента змін", але йому протистоятиме верховний аятола

Він також додав, що Іран "прагне миру" між Росією і Україною і готовий підтримувати ініціативи, спрямовані на досягнення миру.

У той же час посол Росії в Ірані Олексій Дєдов заявив, що Росія буде продовжувати той самий стратегічний курс з Іраном під керівництвом Пезешкіана, який Росія проводила за часів покійного президента Ірану Ібрагіма Раїсі.

За словами Дєдова, РФ готова розглянути пропозиції мирного посередництва з боку Ірану. Хоча аналітики нагадують, що диктатор Росії Володимир Путін нещодавно відкинув можливість будь-яких посередницьких зусиль третьої сторони між Росією та Україною.

Крім того, за словами посла, Росія та Іран підпишуть угоду про всеосяжне стратегічне партнерство в "осяжному майбутньому", але не надав конкретних термінів для цієї угоди.

Ліберал Масуд Пезешкіян переміг на виборах і став дев'ятим президентом Ірану.

Він отримав підтримку 16,4 млн іранців, а його конкурент консерватор Саїд Джалілі набрав 13,4 млн голосів.

Зараз ви читаєте новину «Хочуть поглиблювати співпрацю з РФ: аналітики оцінили політику Ірану після президентський виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі