пʼятниця, 25 грудня 2020 06:30

Горбачов пішов із поста президента СРСР

Горбачов пішов із поста президента СРСР
Виступ Горбачова по телебаченню / Wikipedia

25 грудня 1991-го Михайло Горбачов заявив у телезверненні, що йде з поста президента СРСР. За 4 дні до цього 11 колишніх радянських республік створили СНД. Фактично Радянський Союз вже тоді припинив існування.

У прощальній промові Горбачов сказав, що недавнє створення СНД стало основним мотивом відставки. Він додав, що стурбований, що люди в країні перестають бути громадянами великої держави і їм може бути важко впоратися з наслідками. Промова іноді звучала гордо, іноді скривджено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один із найвідоміших дисидентів не дожив менше року до розпаду СРСР

Горбачов заявив, що вів СРСР на шляху до демократії, а його реформи провадили комуністичну економіку в сторону ринкової. І додав, що радянський народ живе в новому світі, де покладено край Холодній війні та гонці озброєнь. Визнаючи помилки, Горбачов залишався непохитним у тому, що ніколи не шкодував про проведену політику.

Насправді Горбачов втратив більшість влади і престижу в СРСР ще до створення СНД. Економіка була в занепаді. У серпні 1991-го Союз пережив спробу державного перевороту, яку вдалося подолати завдяки допомозі президента Росії Бориса Єльцина. Після більше, ніж 70 років СРСР припинив існування.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов пішов із поста президента СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі