четвер, 26 травня 2022 04:49

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС, США та Велика Британія допоможуть Україні в розслідуванні воєнних злочинів Росії

ЄС, США та Велика Британія допоможуть Україні в розслідуванні воєнних злочинів Росії
Україні допоможуть у фіксації та розслідуванні звірст Росії. Фото: Управління ДСНС у Харківській області.

Європейський союз, США і Велика Британія створили Консультативну групу для координації зусиль (АСА) із притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах під час вторгнення Росії в України.

Її місією є підтримка Офісу генерального прокурора України, йдеться у заяві Держдепу США.

За словами держсекретаря США Ентоні Блінкена, ця ініціатива підтримуватиме зусилля Офісу генпрокурора з документування, збереження й аналізу доказів воєнних злочинів, скоєних російськими військовослужбовцями в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну Міжнародний суд відправив найбільшу в історії групу слідчих

"Велика Британія вже взяла на себе чітке зобов'язання підтримувати Україну в її розслідуваннях, зокрема шляхом направлення до регіону експертів із воєнних злочинів та надання додаткового фінансування для допомоги Міжнародному кримінальному суду в їхньому розслідуванні", - зазначила міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс.

Тепер необхідно притягнути до відповідальності всіх винних у звірствах проти українців, наголосила вона.

За словами генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової, вже є багато доказів злочинів російських військ на території України проти мирного населення, зокрема дітей.

Рада ООН з прав людини проголосувала за початок розслідування порушень прав людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права російськими військами на звільнених територіях України.

Також генеральні прокурори Англії та Вельсу, Сполучених Штатів Америки, Австралії, Канади та Нової Зеландії висловили підтримку Венедіктовій та її Офісу в розслідуванні воєнних злочинів Російської Федерації.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України прокоментував виданню The New York Times причини скоєння російськими солдатами воєнних злочинів у Бучі Київської області. Їхні підрозділи Росія створила не щоб воювати, а для залякування мирного населення, повідомило ГУР.

Зараз ви читаєте новину «ЄС, США та Велика Британія допоможуть Україні в розслідуванні воєнних злочинів Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі