вівторок, 20 вересня 2022 12:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Ердоган зробив низку гучних заяв після зустрічі з Путіним

Ердоган зробив низку гучних заяв після зустрічі з Путіним
Президент Туреччини Реджеп Ердоган зробив низку заяв після зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним. Фото: eastnews.ua

Президент Туреччини Реджеп Ердоган переконаний, що Російська Федерація хоче якнайшвидше закінчити війну проти України.

До такого висновку він дійшов після зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним. Ердоган обговорив питання мирного врегулювання війни в Україні. На думку турецького президента, у завершенні російської агресії "особливе значення" має позиція РФ та повернення захоплених територій Україні. Про це пише PBS.

Ердоган вважає, що для вирішення спірних моментів треба зустріч президента України Володимира Зеленського з Путіним. Однак поки що організувати прямий діалог між ними не вдалося.

"Ми маємо наполегливе бажання звести разом цих лідерів. Я хотів організувати їм зустріч. Ми ще не досягли успіху, але я не втрачаю надії", – сказав президент Туреччини.

Він зазначив, що зараз Росія докладає зусиль, щоб завершити цю війну якнайшвидше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган планує зустрітися з Байденом – про що говоритимуть

"Зараз, наприклад, досягнуто домовленості про обмін 200 полонених. Це гарне досягнення… З другого боку, наші друзі та технічний персонал всебічно займаються питаннями з агропродукції. І це, звичайно ж, гарний перебіг подій. Але тут важливо, щоб і Україна виявляла однакове з Росією розуміння і відтепер необхідно бути обопільно налаштованими, щоб зупинити ці конфлікти, цю війну", – заявив турецький президент.

Ердоган сказав, що важливим є і повернення захоплених територій, зокрема окупованого Криму. Він вважає, що це справді полегшить роботу.

"Кримські татари є і нашими співвітчизниками. Ми сказали Росії, що "якщо ви підете на цей крок, то заспокоїте і нас, заспокоїте Україну, заспокоїте і кримських татар". Але, на жаль, з того часу там не було зроблено жодного кроку в цьому напрямку", – зазначив турецький лідер.

Наголосив, що жодного виправдання вторгненням не може бути. Нині Туреччина дотримується "збалансованої" політики та готова вислухати обидві сторони.

"Ми ведемо переговори і з паном Путіним, і з паном Зеленським. Генеральний секретар ООН також продовжує контакти з обома лідерами. Що це означає? Якщо ми хочемо досягти результату, то ми маємо переговорити з обома лідерами, а не виступати на боці одного з них. Звичайно, важливо і це бачити, люди гинуть не лише з українського боку, а й з російського", – додав Ердоган.

16 вересня Путін заявив, що президент Туреччини Реджеп Ердоган пропонував зустріч із Зеленським. І додав, що Зеленський не хоче розмовляти.

Цілі РФ поки що залишаються незмінними. Росія хоче повної поразки України, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Ердоган зробив низку гучних заяв після зустрічі з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі