середа, 16 серпня 2023 14:04

Економічні проблеми Китаю можуть піти на користь решті світу

Економічні проблеми Китаю можуть піти на користь решті світу
Економісти вважають, що проблеми в економіці Китаю можуть бути вигідні всім іншим країнам. Фото: pixabay.com

Проблеми китайської економіки можуть бути вигідні всім іншим країнам. Падіння цін у другій за величиною економіці світу, імовірно, призведе до зниження глобальних витрат, враховуючи статус Китаю як світової фабрики.

Споживчий сектор КНР впав у дефляцію, що викликало хвилювання на фінансових ринках, пише Bloomberg. Але це не обов'язково погано, вважають економісти.

"Слабкість китайської економіки та очевидна дефляція є явним гальмувальником глобальної інфляції. Але китайська влада не сидітиме склавши руки, просто погодившись на поточне нездужання", – заявляють опитані агентством експерти.

Пом'якшення інфляції дозволить центральним банкам утриматися від подальшого підвищення процентних ставок і, можливо, перейти до пом'якшення, щоб підтримати уповільнення зростання, зазначають у EdenTree Investment Management і Gama Asset Management SA.

Перспектива повільнішого глобального цінового тиску може бути одним із небагатьох позитивних моментів падіння Китаю до дефляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індія не запросила на саміт G20 Україну, зате покликала Путіна

"Слабкий Китай може призвести до піку жорсткості монетарної політики. Це також зменшить попит на товари, що зменшить інфляційний тиск і може дозволити західній економіці працювати завзятіше", – сказав портфельний менеджер EdenTree Investment Крістофер Гіорнс.

Інфляція в США та інших країнах прискорилася після пандемії, знизивши купівельну спроможність споживачів і змусивши центральні банки підвищити процентні ставки.

Скрутне становище Китаю інше через низку обставин, зокрема тривалий спад нерухомості.

У 2023 році ціни на китайські товари в доках США щомісячно падали. Закупівлі китайських товарів у США скоротилися, а війна в Україні підвищує ціни на нафту.

Експорт дефляції Китаєм є позитивним для глобальних власників облігацій та активів ринків, що розвиваються. Водночас вплив китайської дефляції на найбільшого споживача у світі, США, та інших торгових партнерів може бути незначним і тимчасовим.

"Позитивним є те, що невелика дефляція в Китаї та повільне зростання ще швидше пом'якшуватимуть інфляцію в решті світу", – стверджує макропортфельний менеджер Gama Asset Management Раджив Де Мелло.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден через економічні проблеми Пекіна назвав Китай "бомбою уповільненої дії", яка може стати проблемою для інших держав. Він заявив, що КНР перебуває в біді через слабке зростання.

Споживчий сектор КНР впав у дефляцію, а заводські ціни у липні продовжили знижуватися. Китай може потрапити у ситуацію значно повільнішого економічного зростання зі стагнацією споживчих цін і заробітної плати, що контрастуватиме з інфляцією в інших країнах світу.

США, будучи найбільшою економікою світу, боролися з високою інфляцією та мали стійкий ринок праці.

Минулої середи Байден підписав указ, яким заборонив деякі нові інвестиції країни у КНР, зокрема у такі чутливі технології, як комп'ютерні чипи.

Зараз ви читаєте новину «Економічні проблеми Китаю можуть піти на користь решті світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі