субота, 27 липня 2019 23:24

Екокатастрофа: Площа горіння лісів у Сибіру дорівнює площі Бельгії

Екокатастрофа: Площа горіння лісів у Сибіру дорівнює площі Бельгії
У Сибіру горять ліси. Фото: racurs.ua

У Росії в Сибіру горять понад 3 мільйони гектарів лісів.

Дим доходить до уральських міст і Поволжя, де жителі скаржаться на задушливий смог, повідомляє "Російська служба ВВС".

Лісові пожежі зафіксовані в 10 регіонах: у Іркутської і Тюменській областях, в Красноярському, Хабаровському, Пермському і Забайкальському краї, в Якутії, Бурятії і в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Загальна площа горіння приблизно дорівнює площі Бельгії.

"Це катастрофа. Понад 90% припадає на так звані зони контролю, по них прийнято рішення не гасити. Саме це призвело до таких площ пожеж. Пожежі, які гасять у всій країні, - це близько 100-150 тис. га", - говорить керівник протипожежної програми "Грінпіс Росії" Григорій Куксін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сибіру горить 600 га лісу

На гасінні лісових пожеж задіяно 2 тисячі 715 осіб і 343 одиниці техніки. Також у гасінні беруть участь 28 повітряних суден. Основна частина пожеж припадає на важкодоступні райони, де вартість гасіння перевищує розмір можливого збитку, і загоряння гаситься в разі загрози населеним пунктам або об'єктам інфраструктури.

"Ситуація вийшла з-під контролю саме через те, що спочатку було прийнято рішення не гасити пожежі, поки вони маленькі. Такий порядок діє від 2015 року. Тоді формально узаконили практику, історично сформовану від бідності - немає грошей, немає палива, немає літаків, щоб закидати пожежних на віддалені території. Ще з радянських часів багато пожеж не гасилися - не було космічного моніторингу, і ніхто їх не рахував", - пояснює Куксін.

Пожежі охопили Сибір від початку липня. Повідомлялося про вогонь на 600 тис. га.

Найкритичніша ситуація в Іркутській і Красноярській областях. Локалізувати, або хоча би взяти вогонь під контроль не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «Екокатастрофа: Площа горіння лісів у Сибіру дорівнює площі Бельгії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі