вівторок, 18 червня 2019 20:23

Чи можливий в Україні "молдовський сценарій"

Чи можливий в Україні "молдовський сценарій"
У Молдові завершився період двовладдя Фото: ИА Regnum

Політична криза в Молдові не могла б закінчитись без зовнішнього впливу.

Про це Gazeta.ua розповів експерт з міжнародних відносин Євген Петренко.

14 червня чинний уряд Молдови, утворений Демократичною партією 2016 року, пішов у відставку. Передав владу коаліції під керівництвом Майї Санду. Рішення про це ухвалила Демократична партія. Її голова бізнесмен Володимир Плахотнюк залишив країну. Наступного дня Конституційний суд скасував свої рішення про розпуск парламенту та невизнання уряду на надзвичайному засіданні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Молдові затримали лідера проросійської партії

"США, ЄС і Росія домовились між собою і вирішили кризу. Плахотнюк загрався у володаря. Процес оновлення влади мав початися ще в 2014-му, коли депутат Ілан Шор вкрав мільярд доларів з рахунків трьох молдовських банків. Ця справа зачепила кар'єру кількох відомих політиків. Екс-прем'єр Влад Філат вже давно у в'язниці. Для такої країни це астрономічна сума. Колись цей бумеранг мав повернутися. В Україні подібна ситуація можлива, але ми маємо іншу базу. У нас не один, а багато олігархів. Це створює конкуренцію і не дає можливість одному мати значніший вплив владу", - вважає експерт.

Політична криза в Молдові почалася після виборів у лютому, коли партіям не вдалося домовитися про формування уряду. Соціалістична партія, яка симпатизує Росії, отримала 35 мандатів зі 101. Проєвропейський блок AКУМ здобув 26 місць. Владна Демократична партія Молдови олігарха Влада Плахотнюка — 30. Донедавна її висуванці очолювали уряд, парламент, усі центральні органи влади. 8 червня Партія соціалістів і АКУМ об'єдналися в коаліцію. Обрали уряд, прем'єр-міністра Майю Санду. Проте Конституційний суд визнав новий парламент нелегітимним. Начебто той не створив коаліцію вчасно. Суд закликав президента Ігоря Додона, лідера соціалістів, розпустити парламент. Після відмови передав повноваження президента виконувачу обов'язків прем'єр-міністра Павлові Філіпу. У країні фактично встановилося двовладдя.

Зараз ви читаєте новину «Чи можливий в Україні "молдовський сценарій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі