четвер, 27 серпня 2020 12:41

Через виверження вулкана розколовся острів

Через виверження вулкана розколовся острів
Вибух Кракатау – літографія 1888 року / Wikipedia

27 серпня 1883-го, о 10-й ранку за місцевим часом, на індонезійському острові Кракатау розпочалося виверження вулкана - найбільше з будь-коли задокументованих. Потужність - в 13 тис. разів більша, ніж вибух атомної бомби "Малюк", скинутої 1945-го на Хіросіму.

Вулкан міститься на маленькому безлюдному острові між Явою і Суматрою. Активність розпочалася 20 травня і значно посилилася 26 серпня. Вранці наступного дня сталися чотири потужних викиди-вибухи, внаслідок яких кам'яна порода піднялася на висоту до 50 км, а попіл — до 80 км і випадав ще 10 днів у радіусі до 5 тис. км. Сила вибухів була такою, що її відчули в Австралії за 3-4 тис. км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під шаром лави знайшли будинки й тіла людей

Під час третього викиду відкололися дві третини острова й утворилися хвилі заввишки до 40 м, які зруйнували на Яві і Суматрі 165 міст і поселень, призвели до загибелі понад 36,4 тис. осіб. Хвилі зійшли нанівець, сім разів обійшовши Землю. Загальну кількість жертв оцінюють у 120 тис. осіб.

Сам острів розколовся, і його дві третини пішли під воду, а сусідні дві мілини стали островами - згодом їх розмили океанічні води. Пил і попіл від виверження оповив Землю і призвів до зниження температури на планеті на 1,2 градуса. Вміст сірки в атмосфері виріс настільки, що кілька десятиліть на Землю падали кислотні дощі.

Крім Кракатау, який досі активний, в Індонезії є ще 130 активних вулканів - більше, ніж у будь-якій іншій країні.

Зараз ви читаєте новину «Через виверження вулкана розколовся острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі