понеділок, 30 травня 2022 21:41

Чехія розшукує колишнього російського військового, якого пов'язують з вибухами на військових складах

Чехія розшукує колишнього російського військового, якого пов'язують з вибухами на військових складах
Колишнього російського військового Миколу Шапошникова Чехія підозрює у шпигунстві. Фото: eastnews.ua

Поліція Чехії підозрює колишнього російського військового Миколу Шапошникова і його дружину Олену в шпигунстві у справі про вибухи на військових складах у чеському селі Врбетиці.

Він має чеський паспорт і проживає в Греції, пишуть Respekt і Radiožurnál з посиланням на джерела.

Є інформація, що Шапошников і дружина листувалися електронною поштою з генерал-майором Андрієм Авер'яновим. У Празі вважають, що він керував операцією російських спецслужб у Врбетицях.

Поліція підозрює, що за кілька днів до вибухів Шапошников з дружиною зустрілися з Авер'яновим у Лісабоні. Це підтверджує дочка колишнього російського військового, яка живе в Чехії.

"Ми зустрілися за кавою, милувалися красою Португалії як туристи. Звичайна поїздка. А він просто приєднався", - розповіла вона журналістам.

Тоді жінка не знала, що Авер'янов є агентом російської розвідки ГРУ. Пізніше вона впізнала його на фото.

Шапошников працював у компанії Imex Group в Остраві. Ця фірма є орендарем підірваних складів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чехії знищили секретний документ про вибухи у Врбетиці, через який погіршилися відносини з Росією

Адвокат Шапошникова Радек Ондруш каже, що нічого не знає про контакти підзахисного. Шапошников заперечує зв'язок з Авер'яновим.

Вибухи на складі озброєнь у Врбетіце сталися 16 жовтня і 3 грудня 2014-го. Внаслідок першого загинули двоє людей. Торік у квітні чеське керівництво звинуватило в підриві складів Росію. Прага вислала 18 працівників посольства РФ. Підозрює їх у роботі на спецслужби. Поліція оголосила в розшук двох працівників російської військової розвідки.

Зараз ви читаєте новину «Чехія розшукує колишнього російського військового, якого пов'язують з вибухами на військових складах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі