середа, 16 березня 2022 22:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Банк однієї з європейських країн допомагає росіянам обходити санкції - "Схеми"

Банк однієї з європейських країн допомагає росіянам обходити санкції - "Схеми"
Швейцарський банк допомагає громадянам РФ обходити санкції. Фото: radiosvoboda

Швейцарський інтернет-банк Dukascopy Bank дозволяє громадянам Росії, яка веде війну проти України, відкривати мультивалютний рахунок. Він, зокрема, дає доступ до пластикових чи віртуальних карток міжнародних платіжних систем Visa чи Mastercard.

У банку обіцяють, що замовивши таку картку, можна "сплачувати товари та послуги усюди, де приймаються Visa і Mastercard". Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

Інтернет-банк дозволяє відкривати рахунок усім, крім мешканців Абхазії, Придністров'я, Північної Кореї, Ірану, тих територій, що перебувають під контролем угруповань ЛНР, ДНР. Також є згадка про дві провідні країни світу - США та Японію. Однак РФ у цьому списку немає.

Кошти на рахунок, відкритий у швейцарському банку, можна внести різними способами: звичайним банківським перерахунком, з особистої платіжної картки, тощо.

У кол-центрі банку на питання журналістів, чи можуть громадяни країни-окупантки відкривати рахунок в їхньому банку, відповіли ствердно. Окремо попередили, що можуть бути проблеми із перерахунком коштів з деяких російських банків.

"Ви відкриваєте рахунок, у вас є кілька методів депозиту. Перший – це банківський переказ, тобто ви з якогось свого банку поповнюєте наш рахунок. Для кількох банків у нас є обмеження, можу назвати пару з них. Наприклад, "Сбєрбанк", "ВТБ", банк "Росія" і ще від кількох ми не приймаємо депозити", – сказали в кол-центрі.

Повідомили також, що зараз є велика черга росіян на відкриття рахунків у їхньому банку.

"Черга дійсно велика, до трьох днів може зайняти відкриття рахунку. Клієнтів дуже багато", - зазначили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початку війни ЄС витратив на закупівлю російських вугілля, нафти та газу понад €13 млрд

Як пояснюють у розслідуванні "Схем", це означає, що попри зупинення роботи в РФ Visa і Mastercard, громадяни Росії знаходять способи, як ними користуватися. Це дозволяє також оплачувати закордонні товари та послуги.

Адвокат Артем Афян подав скаргу до регулятора фінансового ринку Швейцарії (FINMA). У листі зазначив, що є підозри "щодо невиконання швейцарським банком Dukascopy Bank SA законодавства Швейцарської Конфедерації щодо протидії відмиванню грошей та санкцій проти Російської Федерації".

"Саме зараз, з огляду на трактування цих санкційних списків, на трактування цих обмежень щодо роботи на території Росії, випливає те, що всі громадяни РФ є джерелом підвищеної небезпеки. Чому, наприклад, громадянам Ірану фактично неможливо відкрити рахунки? Тому що щодо кожного громадянина Ірану діє радше презумпція вини у тому, що він використовується чи може бути використаний в майбутньому для обходу санкцій. У той час, коли в РФ діє дуже суворий автократичний режим, і громадяни не мають нормальних економічних свобод, чи можемо ми гарантувати, що відкритий рахунок громадянином – не буде в подальшому використаний для певної незаконної діяльності? Я думаю, що ні", - пояснив у коментарі.

"Ми апелюємо до високих стандартів – оскільки сама Швейцарія в принципі відійшла від свого одвічного нейтралітету, то це вимагає від кожного учасника ринку також тримати високо цю планку. Тому ми вважаємо, коли один окремий банк починає дещо "гратися", він дискредитує всіх", - додав Афян.

Адвокат сподівається, що регулятор вирішить закрити наявні рахунки і унеможливить відкриття нових для всіх громадян країни-загарбниці.

Засновниками банку є Андре та Вероніка Дука, як зазначено на сайті Dukascopy Bank.

"Вони є громадянами Швейцарії, які проживають у Женеві, яким, як і раніше, належить 99% компанії", - повідомляють.

Журналісти відшукали згадки про Андре Дуку в інтерв'ю виданню finews.ch. У ньому сказано, що він "приїхав до Женеви з Москви в 1998 в якості фізика і став натуралізованим швейцарцем".

Visa та Mastercard перестають працювати в Росії. Компанії планують запровадити обмеження на транзакції у РФ найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Банк однієї з європейських країн допомагає росіянам обходити санкції - "Схеми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі