понеділок, 09 серпня 2021 20:43

Байден підписав нові санкції проти режиму Лукашенка

Байден підписав нові санкції проти режиму Лукашенка
США розширили санкції у річницю початку протестів. Фото: Reuters

Президент США Джо Байден підписав у понеділок указ, яким розширив вже існуючі санкції проти білоруського режиму.

"Сьогодні, у річницю шахрайських виборів в Білорусі 9 серпня 2020 року, президент Джозеф Байден-молодший підписав виконавчий указ про подальші наслідки для Олександра Лукашенка та його режиму за їхні триваючі атаки проти демократичних прагнень та прав білоруського народу, транснаціональні репресії та зловживання, порушення міжнародних норм та корупцію", - йдеться у повідомленні Білого дому.

Указ вводить санкцій щодо осіб, які працюють в певних секторах економіки Білорусі. Йдеться про оборонний сектор, сектор безпеки, енергетичний сектор, сектор хлориду калію, сектор тютюнових виробів, будівельний сектор, транспортний сектор або будь-який інший сектор економіки Білорусі.

Міністерство фінансів США вводить найбільший раунд санкцій проти білоруських фізичних і юридичних осіб. Санкції стосуються ВАТ "Білоруськалій" - одного з найбільших світових виробників калійних добрив. У США підприємство назвали джерелом незаконного багатства режиму Лукашенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко наказав до кінця року видати громадянство українцям, які живуть у Білорусі

Санкції стосуються Білоруського національного олімпійського комітету, який США звинувачують у відмиванні грошей, ухилянні від санкцій і обході візових заборон.

9 серпня 2020-го, у Білорусі розпочалися масові протести через сфальсифіковані президентські вибори. На них перемогла опозиціонерка Світлана Тихановська, але вимушена була покинути країну. Диктатор Олександр Лукашенко сфальсифікував вибори й став самопроголошеним президентом.

Це наймасовіші в сучасній історії країни протести. Основною метою є відставка Лукашенка й проведення повторних чесних президентських виборів. До кінця 2020 року білоруський режим придушив виступи, проте репресії і вбивства противників Лукашенка тривають у Білорусі й за її межами. Західні країни запровадили санкції до білоруської влади.

Зараз ви читаєте новину «Байден підписав нові санкції проти режиму Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі