четвер, 15 лютого 2024 20:11

Байден може відправити в Україну мільйони снарядів, але не робить цього - Forbes

Байден може відправити в Україну мільйони снарядів, але не робить цього - Forbes
Є спосіб для президента США Джо Байдена відправити в Україну необхідні снаряди. Фото: eastnews.ua

Республіканці у Конгресі США допомагають російським окупантам, затримуючи фінансування для України.

Тим часом українським артилерійським батареям не вистачає боєприпасів. А росіяни випускають до 10 тис. снарядів на день, пише Forbes.

"Враховуючи культовий вплив експрезидента Дональда Трампа на Республіканську партію і давню близькість Трампа до авторитарного російського лідера Володимира Путіна, здається, що Байдену не варто сподіватися на значне або будь-яке нове фінансування для України зараз, коли республіканці мають незначну більшість у Палаті представників Конгресу США", - йдеться у статті.

При цьому існує "бюрократично складний", але абсолютно легальний спосіб для адміністрації президента США Джо Байдена відправити в Україну мільйони снарядів.

"Недооцінений закон США дає президенту повноваження продавати зі знижкою або навіть дарувати будь-яке наявне озброєння, яке американські військові визнають надлишковим для своїх потреб", - пишуть журналісти.

Законодавство США обмежує щорічну передачу так званих "надлишкових оборонних товарів" загальною вартістю $500 млн на рік. Але закон не вказує, яку вартість президент може визначити для конкретного озброєння. Він теоретично може оцінити товар у нуль доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спікер Джонсон хоче зустрітися з Байденом перед голосуванням за допомогу Україні

Байден дуже рідко використовував цей закон щодо України. У винятках йшлося про частину складної "кільцевої угоди". Тоді уряд США передавав надлишкову зброю третім країнам, а потім заохочував ці країни прямо чи опосередковано віддати Україні частину своїх надлишкових озброєнь.

"Немає жодної юридичної причини, чому Байден не міг би усунути посередника і використати свої повноваження щодо надлишкових оборонних товарів безпосередньо для підтримки України. І немає жодних практичних причин, чому ця допомога не могла б включати артилерійські боєприпаси", - вказали у Forbes.

Більшість артилерійських боєприпасів на складах не є надлишковими. Вони потрібні армії та морській піхоті.

"Але є важливий виняток. На зберіганні в Сполучених Штатах потенційно є чотири мільйони 155-міліметрових касетних боєприпасів. Снаряди M483A1 і M864 DPICM розкидають відповідно 88 або 72 суббоєприпаси розміром з гранату, кожен з яких може вбити або покалічити солдата. Всі ці боєприпаси є очевидними кандидатами на позначку "надлишкові". Армія США багато років тому визначила, що ці DPICM – вироблені у великих кількостях між 1970-ми і 1990-ми роками – ненадійні і небезпечні, оскільки будь-який конкретний боєприпас має 14%-ву ймовірність виявитися несправним", - пояснили у Forbes.

Згідно зі звітом 2004 року йдеться про 4,6 млн 155-мм снарядів.

"Всі чотири мільйони снарядів, що залишилися, мають бути доступними. Їх вистачить на роки інтенсивних бойових дій. У законі є застереження. Вся зброя має бути віддана "як є, де є". Іншими словами, уряд США юридично не може оплачувати доставку. Але інше застереження полягає в тому, що будь-яка зброя в Німеччині не підпадає під це правило. Байден міг би доставити ці DPICM до Німеччини на борту кількох морських суден, а потім оголосити їх надлишковими, перш ніж армія США залишить їх там, де українські збройні сили без проблем зможуть їх забрати", - пишуть у статті.

Незрозуміло, чому Байден досі цього не зробив.

13 лютого Сенат США схвалив законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Законопроєкт набрав 66 голосів з 60 необхідних.

Тепер документ відправлять на розгляд Палати представників.

Спікер Палати республіканець Майк Джонсон натякав, що може не винести законопроєкт на голосування.

Зараз ви читаєте новину «Байден може відправити в Україну мільйони снарядів, але не робить цього - Forbes». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі