неділя, 18 грудня 2022 02:44

Австрія ухвалила постанову про Голодомор в Україні

Австрія ухвалила постанову про Голодомор в Україні
Під час Голодомору 1932–1933 років загинули понад 10 млн українців. Фото: zn.ua

Національна рада Австрії ухвалила постанову, у якій визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні "жахливим злочином сталінського режиму".

Документ було прийнято одноголосно, "за" проголосували усі парламентські фракції, повідомляє Укрінформ.

Водночас, австрійські парламентарі не визнали Голодомор геноцидом українського народу.

В рішенні, яке Австрійський парламент приурочив до 90-х роковин Голодомору, йдеться, що він є "жорстоким голодом, який був зумисно та систематично спровокований радянським союзом проти цивільного населення, переважно на території України у 1932-1933 роках і який, за різними підрахунками, забрав життя від 3,5 до 7 млн осіб".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 19 країн вже визнали Голодомор геноцидом. Україна закликає світ до трибуналу над Росією

Депутати наголосили на тому, що свого часу цей жахливий злочин був проігнорований світовою громадськістю, а одним з небагатьох західних діячів, які протестували проти Голодомору у 1930-х роках, був тодішній віденський кардинал Теодор Інніцер.

Вони також провели паралелі з сучасністю і відзначили, що сьогодні голод використовується у якості зброї в російській агресивній війні проти України.

Національна рада пропонує федеральному уряду, зокрема федеральному міністру європейських та міжнародних справ, й надалі виступати за те, щоб голод та дефіцит не використовувались у якості зброї проти цивільного населення, або тиску на уряди, а також підкреслювати паралелі між історією та сьогоденням і засуджувати відповідні злочини.

Ліберальна опозиційна партія NEOS наполягала на підтримці визначення "геноцид", такої самої позиції дотримувалась і речниця партії "Зелені", яка входить до коаліції, Єва Ернст-Дзідзич.

Водночас, проти визначення "геноцид" виступили у правопопулістській та проросійській Австрійській партії свободи та у опозиційній Соціал-демократичній партії Австрії. Австрійська народна партія, очільником якої є чинний канцлер Карл Нехаммер, розійшлася в думках з приводу цього питання.

Європейський парламент визнав Голодомор геноцидом українського народу. Рішення ухвалено більшістю голосів. Європейські депутати ухвалили резолюцію. Засудили дії тоталітарного радянського режиму, "що призвели до смерті мільйонів українців та істотно підірвали основи українського суспільства".

Раніше Голодомор визнали геноцидом українського народу Ірландія, Румунія, Німеччина, Чехія.

Під час Голодомору 1932–1933 років загинули понад 7 млн українців на території УРСР і 3 млн за її межами − на Кубані, Північному Кавказі, Нижньому Поволжі і у Казахстані.

Зараз ви читаєте новину «Австрія ухвалила постанову про Голодомор в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі