пʼятниця, 09 грудня 2022 16:40

Спецтема: Війна Росії проти України

19 країн вже визнали Голодомор геноцидом. Україна закликає світ до трибуналу над Росією

19 країн вже визнали Голодомор геноцидом. Україна закликає світ до трибуналу над Росією
26 листопада в Україні вшановували пам'ять жертв Голодомору-геноциду українців. Фото: president.gov.ua

Вже у 19 країнах світу Голодомор 1932-1933 років визнано геноцидом українського народу.

Україна висловлює щиру вдячність за таку підтримку і закликає країни, які цього ще не зробили, ухвалити відповідні документи на законодавчому рівні. Заяву опублікувало Міністерство закордонних справ у п'ятницю.

"Триваюча восьмий рік поспіль агресія РФ проти України має чіткі ознаки геноциду. Скоєні російськими окупантами звірства в Бучі, Ірпені, Маріуполі, Ізюмі, Херсоні, цілеспрямоване знищення цивільної критичної інфраструктури жахають увесь світ. Злочинний кремлівський режим – сумлінний спадкоємець свого сталінського попередника – так само ставить за мету знищення українців і кримських татар, стирання української етнічної та культурної ідентичності, заперечення багатої історії Української держави та нації, забуття рідної мови", – сказано у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія розвалиться: Кулеба поговорив із The Wall Street Journal

МЗС України закликає міжнародну спільноту посилювати тиск на Російську Федерацію.

Також – збільшувати обсяги військової і гуманітарної допомоги уряду України, сприяти належному розслідуванню та документації злочинів РФ в Україні.

"А також підтримати створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України задля притягнення Росії та її керівництва до відповідальності", – заявили.

Непокаране зло небезпечне, зазначили.

"Саме тому важливо встановити відповідальність за злочини минулого, щоб вони не повторювалися в майбутньому", – звертаються.

26 листопада в Україні вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

Під час Голодомору 1932–1933 років загинули понад 7 млн українців на території УРСР і 3 млн за її межами − на Кубані, Північному Кавказі, Нижньому Поволжі і у Казахстані.

Минулого місяця ще чотири країни визнали Голодомор геноцидом українського народу. Молдова засудила більшовицький тоталітарний режим колишнього СРСР.

Голодомор визнали геноцидом українського народу Ірландія, Румунія і Німеччина.

Зараз ви читаєте новину «19 країн вже визнали Голодомор геноцидом. Україна закликає світ до трибуналу над Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі