пʼятниця, 24 грудня 2021 03:14

Археологи знайшли свідчення, що пиво пили 7000 років тому

Археологи знайшли свідчення, що пиво пили 7000 років тому
Вид на археологічні розкопки в Тель-Цафі, в долині Йордану / Хайфський університет

Перші свідчення суспільного вживання пива знайшли у місті, якому 7000 років.

Археологи з Хайфського університету виявили залишки крохмалю із зерен пшениці та ячменю у стародавній кераміці у Тель-Цафі – місті, яке було розташоване в центральній частині долини річки Йордан. Місто сходить до епохи енеоліту, приблизно 5000 років до н. Про це пише Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Іспанії розкопали храм Геркулеса

Пиво використовувалося в давнину для церемоніальних та релігійних цілей. Але нові дані свідчать, що в регіоні Леванта його вживали в суспільстві до того, як алкоголь став більш поширеним у бронзовому столітті – близько 3300 років до н.

"Можемо уявити співтовариство Тель-Цафі, яке розвивається, проводить масштабні заходи, на яких споживаються великі кількості їжі та пива в соціальному, а не тільки в церемоніальному контексті", - каже професор Хайфського університету Денні Розенберг.

Професор брав участь у попередньому дослідженні, проведеному в 2014 році, під час якого було виявлено свідоцтва про виробництво пива на місці поховання натуфійців на горі Кармель приблизно 14 тис. років тому. Проте вони дійшли висновку, що пиво використовувалося тоді лише у похоронних ритуалах.

Професор Розенберг сказав, що до бронзової доби була лише мінімальна кількість доказів вживання пива в регіоні, за винятком відкриттів, зроблених у 2014 та 2021 роках. Він також каже, що Тель-Цафе – одна з небагатьох відомих громад у регіоні з періоду енеоліту, коли аграрні товариства створили більші міста. Професор каже, що важко знайти більше доказів виробництва та вживання пива через розкладання органічних сполук з часом.

"Наразі невідомо, чи вироблялося пиво, залишки якого ми знайшли у Тель-Цафі, на регулярній основі чи спеціально для великих громадських заходів. Сподіваємося, у найближчому майбутньому зможемо виділити додаткові докази виробництва пива на цьому місці, та в інших місцях, і зможемо краще зрозуміти роль алкоголю у стародавніх суспільствах. Особливо у тих, які як Тель-Цафе перебували на порозі значних змін у соціальній структурі. Вона ставала все більш складною", - каже професор Розенберг.

У Баварії археологи виявили скелет жінки 18-25 років, яка померла близько 500 року н.е. Її поховали зі скляним намистом, золотим кольє, кулькою з гірського кришталю, кількома фібулами та посудиною.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли свідчення, що пиво пили 7000 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі