четвер, 03 лютого 2022 09:45

Аномальне явище спричинило підвищення рівня світового океану

Аномальне явище спричинило підвищення рівня світового океану
Особливо швидко лід тане на західному узбережжі Гренландії. Фото: pixabay.com

Танення льоду в Гренландії спричинило підвищення рівня води у світі на 1,2 см.

Крижаний щит Гренландії втратив близько 4700 гігатонн льоду з початку вимірювань у квітні 2002 року, пише данський полярний портал Dpa. Цього достатньо, щоб занурити США на 0,5 м під воду.

"За даними моніторингу, танення льодовикового щита Гренландії призвело до зростання глобального рівня моря на 1,2 сантиметра менше ніж за 20 років", - ідеться у повідомленні.

Особливо швидко лід тане на західному узбережжі Гренландії. Це свідчить про пришвидшення темпів глобального потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У найсухішій пустелі світу випав сніг

Крижаний щит займає 4/5 загальної площі найбільшого острова нашої планети. З льодовиковим щитом Гренландії може позмагатися лише Антарктичний.

Гренландія автономна установча країна, що офіційно належить Данії. Острів особливо постраждав від змін клімату, адже Арктика прогрілася більше, ніж будь-який інший регіон на Землі.

У Гренландії 21 грудня зафіксували аномально високу температуру +8,3°С. Для таких високих широт - це справжня аномалія. Особливо з урахуванням холодного періоду року і того факту, що у Гренландії панує полярна ніч.

Зараз ви читаєте новину «Аномальне явище спричинило підвищення рівня світового океану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі