четвер, 18 квітня 2024 11:46

11 тис. осіб евакуйовують через виверження вулкана

11 тис. осіб евакуйовують через виверження вулкана
На півночі Індонезії прокинувся вулкан. Фото: Getty images

Виверження вулкана відбувається на півночі Індонезії.

Понад 11 тис. осіб евакуйовують, повідомляє Al Jazeera.

Чотири виверження 725-м вулкана Руанг зафіксували 17 квітня. Індонезійське вулканологічне агентство підвищило рівень тривоги до найвищого четвертого. Вони також розширили зону відмежування навколо кратера з 4 км до 6км.

Голова геологічного агентства Індонезії Мухаммад Вафід сказав раніше, що перше виверження Руанга підняло стовп попелу у небо на 2 км, а друге виверження підняло його на 2,5 км.

У четвер вранці чиновники повідомили, що через розширення зони відмежування евакуюють ще щонайменше 11 615 жителів. Їх перевезуть до столиці провінції Манадо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинули 11 людей: в Індонезії триває виверження вулкана

Частина вулкана може обвалитися в море і викликати цунамі, як це сталося 1871 року.

Міжнародний аеропорт імені Сема Ратулангі в Манадо закрили щонайменше до вечора четверга через поширення вулканічного попелу. Аеропорт має сполучення з Китаєм, Сінгапуром і Південною Кореєю.

Всього в Індонезії є 120 діючих вулканів.

У вересні на Великому острові Гавайських островів почав вивергатися вулкан Кілауеа. Це виверження вже третє у цьому році.

Кілауеа розташований у закритій зоні національного парку Гавайських вулканів, є одним із найактивніших вулканів у світі. У 2019 році низка землетрусів і потужне виверження вулкана призвели до руйнування сотень будинків і підприємств.

Зараз ви читаєте новину «11 тис. осіб евакуйовують через виверження вулкана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі