понеділок, 17 грудня 2012 07:45

На метр дороги сиплять ложку солі

Із 6 грудня у Вінниці снігоочисна техніка працює цілодобово. Міський голова Володимир Гройсман наказав чистити дороги до асфальту.

7 грудня о 21.55 заходжу на прохідну міського шляхового управління на вул. Гліба Успенського. Зміна починається за 5 хв. Сідаю в машину до 35-річного Віталія Рудковського. Рушаємо за двома вантажівками. Вони будуть зчищати та підгортати сніг до бордюрів на вул. Київській.

— Моя задача: загортати його під вугол і посипати дорогу сіллю, — каже Віталій. — Чистити сніг до чорного можна, але якщо зверху не сипле новий.

По правий бік від водія — панель керування.

— Мінімальна норма — 25 грамів солі на квадратний метр. Це приблизно столова ложка, — натискає кнопки.

Їдемо зі швидкістю

7-8 км/год. Біля міської клінічної лікарні №2 — затор. "Швидка" не розминулася з автобусом. ЛАЗ стоїть поперек дороги, на ньому — електроопора. Віталій зупиняється, але з машини не виходить. За хвилину вивертає кермо і об'їздить місце ДТП.

— Роздивлятися аварії нема коли, — викручує кермо, їдемо між машинами. — Помогти при аваріях людям теж не можна.

Повертаємося в управління близько опівночі. Машину оглядають на справність, засипають сіль, заправляють соляркою. 21-річний Костянтин Данилюк кличе Віталія перекусити.

— Тільки ввечері зміг пообідати. Жінка поклала тормозок. Гречка, сало, капуста квашена.

Питаю, чи не просять за винагороду прибрати сніг у приватних секторах і дворах.

— Буває, навіть зупиняють на дорозі, — каже Костянтин. — Та не маємо права. Машини з GPS-навігаторами. Усе строго. За сутки обслуговуємо до 300 вулиць.

За 2 год. Костянтин Данилюк із Віталієм Рудковським знову їдуть чистити вулиці міста.

"Чекав весни, доки розмерзнеться машина"

Автомобіль вінничанина 49-річного Володимира Мотрука торік засипали снігом.

— Я лишав машину на обочині, узимку нею практично не їздив, — розповідає. — Це сталося в лютому, тоді за день випало багато снігу. Уночі грейдери горнули сніг і засипали машину з усіх боків. Видно хтось із грейдеристів поприкалувався. Я зранку вийшов — побачив цю картіну, хотів розгорнути сніг лопатою, але не зміг. За ніч ударив мороз і він перетворився в лід.

Володимир телефонував у комунальні служби, там винних не знайшли.

— Мусів чекати весни, щоб розкопати машину, — пояснює. — Улітку її продав на металолом.

 

Зараз ви читаєте новину «На метр дороги сиплять ложку солі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі