четвер, 21 січня 2010 22:55

З"явився перший темношкірий козак

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  41-річний Сіту Тібюр, перший в Україні за часів незалежності темношкірий козак. Керівництво українського козацтва дало дозвіл на прийняття Сіту в козаки лише кілька днів тому, перед тим довго вагалося
41-річний Сіту Тібюр, перший в Україні за часів незалежності темношкірий козак. Керівництво українського козацтва дало дозвіл на прийняття Сіту в козаки лише кілька днів тому, перед тим довго вагалося

Сіту Тібюр, 41 рік, робить кілька глибоких вдихів і стрибає в ополонку. Пірнає з головою. За мить виринає. Важко дихає. Вилазить на берег і біжить до машини.

19 січня, на Водохреща, на Хмельниччині приймають у козаки темношкірого. Сіту Тібюр відстоює церковну службу. Далі цілує шаблю, а отаман тричі б"є його по плечах нагаєм. Примовляє за козацьким звичаєм: "Шануй батька і маму, люби й охороняй Україну, шануй братів-козаків".

На козацькій раді Сіту Тібюру обирають прізвисько Бен.

— Я только вишєл із машини — уже замьйорз, — говорить Сіту. Після купання в ополонці 15 хв. сидить у машині. Потім виходить надвір. Труситься від холоду. — У нас зіми нєт. Мнє і так холодно, а тут єщо і купался.

Родом він з африканської країни Конго. До України приїхав 1991-го. У Хмельницькому живе з 1995 року. Закінчив місцевий технологічний інститут.

— Мені дуже подобаються козаки, — розповідає російською. — Вони близькі мені за духом. Подобається ваша історія. Вивчаю козацькі обряди. Дуже люблю цього, як його... гетьмана. Забув.

У нас зіми нєт. Мнє і так холодно, а тут єщо і купался

Отаман підказує, що мова про Богдана Хмельницького.

Він став першим темношкірим козаком в Україні.

— На Сичи были чернокожие, — каже. — Их звали сарацинами. Это были беглые рабы. Они принимали христианство, становились козаками.

Сіту Тібюр — громадянин України. Одружений з українкою. Конго — колишня колонія Франції. У країні дві офіційні мови — місцева і французька. На життя Сіту заробляє викладанням французької.

Зараз ви читаєте новину «З"явився перший темношкірий козак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі