четвер, 13 грудня 2012 07:45

Замерзлий лелека грівся на димарі сільської хати

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Молодого лелеку з даху будинку зняли рятувальники 9 грудня. Змерзлий птах сидів на димарі особняка в селі Корнин під містом Рівне. Близько 18.00 його помітили перехожі, однак дістати не наважилися — не було спорядження.

— Як той лелека на даху опинився — не бачив ніхто. Мабуть, зграя не прийняла його і він не полетів з усіма в теплі краї, — розповідає Дмитро Мельник із обласного управління з надзвичайних ситуацій. — Птах сидів на комині — намагався хоч якось зігрітися. Ми приставили до даху драбину й обережно піднялися нагору. Лелека був настільки знесилений, що навіть не опирався і не клювався, коли його взяли на руки. Занесли до хати, щоб трохи обігрівся.

Рятувальники посадили лелеку в мішок і відвезли до рівненського зоопарку. Птаха передали сторожам, які чергують на в'їзді. Тепер він житиме в окремому приміщенні, де зимують ще кілька буслів.

— Я оглянула новачка — з ним усе в порядку. Ніяких ушкоджень чи обмороження в нього не виявила, бо люди вчасно знайшли і привезли, — каже ветеринарний лікар Марія Кривуша, 33 роки. — Лелека вже звикає до нового дому, їсть сиру рибу та шматки м'яса. Імені йому не давали. Житиме в нас у теплі всю зиму, а весною випустимо на волю.

Це вже 20-й врятований лелека за два останні місяці, підраховує директор зоопарку 47-річний Олег Павлюк.

— Буває, що по осені зграя кидає молодняк, який не навчився добре літати. Є серед підопічних кілька поранених птахів — на пошкоджені крила і лапи накладаємо гіпс і шини, — додає директор. — Більшість знайд привезли жителі Рівненського району та Полісся. Щовесни ми випускаємо здорових лелек на волю, залишається лише десята частина.

Зараз ви читаєте новину «Замерзлий лелека грівся на димарі сільської хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі