пʼятниця, 27 липня 2018 07:40

За три години випала тримісячна норма дощу
2

Люди стоять у затопленому зливою підземному переході біля столичної станції метро Шулявська 25 липня 2018 року. Цього дня Київ накрила потужна гроза з градом
Фото: УНІАН
Рясні дощі затопили окопи українських воїнів на Донбасі. Солдати змушені практично плавати у них, пише у ”Фейс­буці” військова Вікторія Руденко: ”Наші приймають грязьові ванни. І це при тому, що за кількасот метрів є сепарський снайпер із непоганою оптикою. Так і чекає, коли хтось із бійців висунеться з окопу”.

25 липня в Києві пройшла сильна злива з градом та шквальним вітром. Дощ ішов майже 3 год. Залив підземні переходи біля станцій метро Шулявська та Політехнічний інститут, частину просп. Перемоги на житловому масиві Нивки. Затопило Індустріальний шляхопровід, Лук'янівську площу, аеропорт "Київ". Рівень води сягав 2 м.

Вітер зривав білборди й електричні проводи, викорчував із корінням десятки дерев. Частина їх падали на припарковані автомобілі.

На вул. Олени Теліги обвалилася частина шля­хопроводу. Конструкцію змило водою, бетонні плити з'їхали донизу. Зараз її ремонтують.

Увечері в столиці утворилися 9-бальні затори. Найбільше машин стояло у центрі міста — біля станцій метро Університет, Театральна, Золоті ворота, Палац спорту. Служби таксі підняли тарифи вдвічі-тричі. Водії відмовлялися їхати на виклики дешевші за 200 грн.

— Такого апокаліпсису в столиці за останні роки не згадаю, — каже киянка Ганна Денисенко, 29 років. — Їхали у бік Нивок автобусом. Буквально за пару метрів від нього на дорогу впало величезне дерево. Якби гепнулося на автобус, то добряче би погнуло дах і пасажири б могли отримати травми.

На вул. Данила Щербаківського на п'ятиповерхівку впала тополя. Її вітер вирвав із корінням. Дерево пошкодило дах, розбило балкон.

За 3 год. негоди в Києві випала тримісячна норма дощів.

— Дренажна система не впоралася з такою кількістю води, — каже начальник управління з надзвичайних ситуацій Київської міської державної адміністрації Роман Ткачук. — Найбільше постраждали Солом'янський, Шевченківський та Святошинський райони. Всю ніч відкачували воду, прибирали дерева. Зараз усе під контролем.

Негода 24–25 липня пронеслася й в інших регіонах країни. Найбільше від злив і шквального вітру постраждали Запорізька, Вінницька, Полтавська, Житомирська, Дніпропетровська, Івано-Франківська області. Знеструмлено 117 населених пунктів.

У селищі Комишуваха Оріховського району на Запоріжжі блискавка вдарила у двох чоловіків. Стояли біля магазину. Вижили. Розряд блискавки потрапив і у 66-річного жителя села Новотроїцьке того ж району. Чоловік госпіталізований.

У Кременчуці на Полтавщині дерево впало на дитячий майданчик і травмувало 2-річну дитину та батьків.

Злива спричинила суттєве підняття води в річці Бистриця-Надвірнянська. Вона вийшла з берегів і частково зруйнувала пішохідний міст у селі Фитьків Надвірнянського району на Івано-Франківщині. Затоплені житлові будинки.

У селі Дроговиж Миколаївського району на Львівщині 52-річний чоловік сховався від раптової зливи під припарковану вантажівку. Водій його не побачив і переїхав. Чоловік загинув.

Житловий масив у вінницькому мікрорайоні Вишенька затопила злива 24 липня. Місцеві звинувачують комунальників, бо ті не почистили зливні каналізації від сміття.

До кінця тижня дощі йтимуть у всіх регіонах.

— Зливи триватимуть ще кілька днів. При чому подекуди шквальні з поривами вітру та градом. У п'ятницю та суботу вони охоплять всю Україну.

29 липня переважно дощ падатиме в західних та північних областях. Зливи будуть локальні, — каже синоптик Укргідрометцентру 43-річна Наталія Голеня. — Випогодиться в понеділок. На зміну дощів прийде спека.

Зараз ви читаєте новину «За три години випала тримісячна норма дощу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі