четвер, 22 вересня 2022 00:15

За російський паспорт ув'язнюватимуть

Держслужбовців з окупованих територій, які отримали російські паспорти чи закликають до цього, можуть посадити до в'язниці. Відповідальність загрожує й тим, хто обмежує ­права людей, які відмовилися змінити громадянство.

— Міжнародне право не містить адекватних норм для протидії незаконній російській паспортизації в Україні. Тому ми маємо посилити власне кримінальне законодавство, — говорить міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій 42-річна Ірина Верещук. — Такий закон варто було прийняти ще ­2014-го, але добре, що Кабмін погодив його зараз. Якщо чиновник отримав паспорт Росії, сяде в тюрму на 10–15 років, за пропаганду та примус отримати такий паспорт загрожує 5–12 років, за приниження чи обмеження людей, які лишилися з українським посвідченням — 8–12 років. Ці нововведення стосуються лише держслужбовців.

Отримання російського посвідчення під час окупації виправдане, якщо людина таким чином намагається через Росію та треті країни повернутися на підконтрольну Україні територію.

— Держава не може криміналізувати отримання паспортів, бо це суперечить низці норм міжнародного права й державній політиці, яка раніше була, — каже адвокаційний менеджер Центру прав людини "Зміна" Альона Луньова. — Криміналізацію почали розглядати у відповідь на намір Росії проводити незаконні референдуми, щоб створити видимість легалізації ­своєї присутності. Влада думає, що якщо наші громадяни візьмуть російський паспорт, то вони підуть із ним на голосування. Але ж в Криму, ОРДЛО росіяни імітували референдуми до початку політики з примусової паспортизації. З таким кроком люди навпаки боятимуться звільнення та можуть підтримувати окупаційну владу.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «За російський паспорт ув'язнюватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі