вівторок, 25 жовтня 2016 06:05

За день треба вивести 30 плям

— У хімчистках пропрацювала 20 років. Ще в старших класах сиділа на прийомі одягу. Моя тітка була там директором. Вона ж умовила вступити на хіміка-технолога. Мовляв, прибуткова професія, — каже киянка 37-річна Дарина ­Ос­тап­чук.

— Із моєю спеціальністю роботу знайти легко. Працювала у приватних і державних хімчистках. Останніх два роки — для віп-клієнтів. Чистила дорогий одяг зірок, бізнесменів, депутатів та їхніх сімей. Улітку співачка принесла шовкову сукню з плямою. Зазвичай використовували хімію, що добре підходила для шовку. А цього разу на місці плями утворилася дірка. Директор сказав, то моя вина. Клієнтці виплатили компенсацію. А я півроку віддавала гроші із зарплати.

Технолог у середньому ­отримує 4–6 тисяч гривень. За день має вивести 30 плям. У деяких хімчистках норми вищі. Останнім часом клієнтів побільшало. Відпирають старі плями, оновлюють пальта й шуби. Бо на нові немає грошей. За особливі замовлення мала премії. Якось принесли шиншилову шубу, яку хазяйка кинула в пральну машину. Одяг розлізся. Власник пообіцяв, як складу докупи, виплатить премію. Зшивала майже місяць. Потім шубу почистили, стала як нова. Клієнтка теж залишила чайові. Загалом на одній шубі заробила 1500 ­гривень.

Працівники в хімчистках часто міняються, бо не витримують. Власники скупляться на дорогі препарати. Дешеві роз'їдають навіть гумові рукавички. До цієї роботи треба звикати не менш як рік. У перші дні болить голова, паморочиться, нудить від запахів. Треба мити руки одразу, як виходиш із цеху. Коли забудеш, вхопиш бутерброд брудними руками — матимеш отруєння. Після роботи в хімчистці маю алергію на все. Не можу носити шерстяних речей, хутра. Всі подушки з пір'ям поміняла на синтепонові. Вночі може чесатися все тіло. Часто маю проблеми з диханням і ­тиском.

Працівників у хімчистки найбільше шукають у Києві та Львові. Вимагають відповідну освіту. Пропонують зарплату 5–8 тис. грн. Працювати треба позмінно.

Зараз ви читаєте новину «За день треба вивести 30 плям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі