середа, 13 грудня 2006 19:33

Вишивальниці дали звання від президента

Вишивальниці Аделі Завадюк, 80 років, президент Віктор Ющенко присвоїв звання "Заслужений майстер народної творчості України". Облдержадміністрація подарувала їй холодильник.

Живе вона у селі Мамаївці Кіцманського району Чернівецької області. 7 грудня там освячували нову школу. Мав приїхати президент. Однак через густі тумани так і не прибув. Для Ющенка жителі приготували подарунок — вишитий портрет глави держави. Віддали його Вікторові Бондару, заступникові керівника Секретаріату президента. Той повіз портрет до Києва.

— Я над ним два тижні сиділа, переводила хрестиком з фотографії, — розповідає Аделя Захарівна про свій витвір. — А ще подушку вишила та рушник і краватку.

Завадюк вишиває з п"яти років. Досі зберігає свої перші роботи.

— Це мої найдорожчі скарби, — пояснює майстриня. — Мама викроїла трохи полотна, і я штебельком вишила синіми і жовтими нитками: "Взяв би я бандуру...".

Останні роки жінка прикута до ліжка. Раніше вона працювала вчителем у школі. 51 рік викладала географію. Вишивала вечорами після роботи.

— Певно, зо 600 робіт вишила. Більшість роздарувала, трохи до музеїв віддала, жодної не продала, — каже вона. — За кордоном мала 22 виставки.

Державну відзнаку та холодильник Аделі Захарівні привіз голова Чернівецької ОДА Володимир Куліш. Жінка каже: через те, що не ходить, подарунка не встигла розпакувати, щоб подивитися. Але знає, що холодильник високий та коштує близько 2 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Вишивальниці дали звання від президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі