пʼятниця, 07 жовтня 2016 06:30

Випав перший сніг

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com\Григорій Грущак
  У Львові злива змила сміття з переповнених баків. Вулицями плавали пластикові пляшки й недоїдки. Двірники виловлювали їх із води сачками
У Львові злива змила сміття з переповнених баків. Вулицями плавали пластикові пляшки й недоїдки. Двірники виловлювали їх із води сачками

5 жовтня в Україні почалися сильні зливи і шквальні вітри. Найбільше постраждали центральні, південні й західні регіони. Вода затопила вулиці міст, сіл і селищ. Вітер повалив дерева, утворилися перешкоди на трасах. Негода знеструмила понад 120 населених пунктів на Львівщині, на Волині — 16. У Закарпатті випав перший сніг. Там прогнозують заморозки до -5°C.

Температура у Рівненській, Волинській і Львівській областях упала нижче +10 °C. У Карпатах — до -7 °C. У горах лежить до 5 мм снігу. Рівень води у річках піднявся на 1,5 метра.

У Львові впродовж 4 і 5 жовтня випала місячна норма опадів. Злива затопила поліклінічне відділення дитячої лікарні в мікрорайоні Левандівка.

— Стояли в черзі до педіатра і моїй дитині на голову крапала вода зі стелі, — каже львів'янка Оксана Когут, 32 роки. — На підлозі поставили відра й миски. Прибиральниці не встигали витирати воду. Зі стелі впав шмат мокрої штукатурки.

Центральні вулиці міста затопило, прорвало кілька зливових труб. Вітер обірвав дроти електромереж. Залило магазини й напівпідвальні приміщення. На вул. Стуса під колесом вантажівки провалився каналізаційний люк.

— Колектор не витримав великих потоків води, — пояснює керівник Львівавтодору Олег Береза. — Зараз завершуємо ремонт вулиці. Після цього замінимо колектор.

У мікрорайоні Сихів дощ змив на вулиці сміття з переповнених баків.

— Була сміттєва "Венеція". Вулицями плавали пластикові пляшки, пакети й ­недоїдки. В обід приїхала бригада двірників і виловлювала бруд сачками до вечора, — говорить місцевий Андрій Шолок, 24 роки.

На сесії міськради депутати виділили 5,9 млн грн на капітальний ремонт дощової каналізації в центрі міста.

В Одесі потужні зливи підняли рівень води на дорогах на 8 см, прорвало міську каналізацію. Автомобілі стояли у 10-бальних заторах. Залили дощі й Черкаси. Там підтоплені приватні двори. Вода спадає повільно. Каналізаційні зливи забиті листям і сміттям.

— За останні роки бачив багато потопів. Але вперше стикаюся з тим, що величезна і глибока калюжа з'явилася на вулиці Шевченка — головній у Черкасах, — говорить місцевий 24-річний Іван Олійник.

Часті дощі по всій Україні синоптики прогнозують до кінця жовтня. Температура не перевищуватиме +10 °C. А морози до -15 °C можливі наприкінці осені.

Зараз ви читаєте новину «Випав перший сніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі