неділя, 17 грудня 2006 15:51

Вахнівську школу опалюють соломою

Автор: фото: Максим КАВУН
  Кочегар Вахнівської школи Липовецького району Вінниччини Володимир Плахотнюк показує новий котел на соломі, яким опалюється навчальний заклад
Кочегар Вахнівської школи Липовецького району Вінниччини Володимир Плахотнюк показує новий котел на соломі, яким опалюється навчальний заклад

То не тільки підстилка для корів, а й тепло", — хвалиться 41-річна Любов Богатова, директор Вахнівської школи, що в Липовецькому районі Вінниччини.

Її навчальний заклад став першим, що обігріватиметься соломою. Два роки тому в школі від морозів потріскалися батареї. З"ясувалося, що труби зашлаковані. За рік систему поміняли. Однак минулої зими нагрітися знову не вдалося — через погане вугілля.

— Скільки не пали, а в класах усе одно холодно. Тоді ще якийсь нещасний випадок стався з шахтарями. То ми думали: "Хіба варто людським життям ризикувати, щоб таке погане вугілля діставати?" — каже директор.

У кінці літа Богатовій запропонували встановити котел на соломі. Агрегат якраз мали випробовувати. За датською технологією його зробили на Західноукраїнському монтажному заводі в місті Кузнецовськ Рівненської області. Спочатку директор не повірила, що соломою можна опалити всю школу. Попросила робітників вугільні котли не викидати. Однак зараз новинкою дуже задоволена.

— На цьогорічного Андрія натопили так, що ще ніколи такого жару в нас не бачила! Уже хто тільки не приїжджав подивитися, хто тільки не дзвонив, — радо усміхається.

Кочегаром працює 53-річний Володимир Плахотнюк. Каже, що доки на дворі плюсова температура, щодня на опалення вистачає трохи більше як півтонни соломи. Коли вдарять морози, доведеться спалювати до двох тонн.

— Раніше ми носили подушечки, щоб не холодно було сидіти, — розповідає третьокласниця Оленка. — Писали в рукавичках і не роздягалися. А тепер на концертах у блузочках виступаємо.

У школі навчається 187 учнів.

На зиму заготовили 200 т соломи. Вугілля раніше потрібно було на 50 т менше.

За словами директора, цього року допомогли місцеві фермери. Однак якщо наступного доведеться обігріватися виключно за власний кошт, все одно вийде дешевше, ніж вугіллям. Воно в середньому коштує 500 грн за тонну. А стільки ж тюкованої соломи можна придбати за 100.

— На встановлення нового обладнання виділили 360 тисяч гривень. Виробники запевнили, що повністю окупиться вже за три роки, — каже заступник голови Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — Якщо у Вахнівцях котел на соломі працюватиме добре, будемо ставити й в інших навчальних закладах.

Зараз ви читаєте новину «Вахнівську школу опалюють соломою ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі