четвер, 25 серпня 2022 00:00

Уряд заморозив тарифи на тепло

Уряд заморозив тарифи на комунальні послуги. Під час воєнного стану та пів року після його завершення ціни не підвищуватимуть на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та гарячої води.

— Опалювальний сезон буде без підвищення тарифів, — каже міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, 44 роки. — Новий закон визначає гарантії для суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання та передбачає компенсацію різниці в тарифах. Також відстрочать погашення заборгованості підприємствам теплокомуненерго та водопровідно-каналізаційного господарства, що розташовані на захопленій території, в зоні бойових дій, знищені чи пошкоджені внаслідок обстрілів.

Держава покриватиме різницю в тарифах коштами від іноземних партнерів, облігацій та емісії.

— Ми роками жили в такій моделі. Тому в умовах війни покривати різницю буде не складно, — говорить Андріан Прокіп, експерт з енергетики Українського інституту майбутнього. — Під час воєнного стану переходити до якихось ринкових тарифів було б нерозумно. Якщо подивимося на статистику рівня оплати за житлово-комунальні послуги, то у березні в Києві заплатили лише 50 відсотків. Саме в цей період міський голова повідомляв, що близько 70 відсотків киян покинули місто. На півдні та сході країни рівень оплати комуналки був ще менший. Люди виїхали з домівок, їхній дохід значно скоротився. Тому будь-яке підвищення тарифів усе одно не принесе зростання виторгу.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Уряд заморозив тарифи на тепло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі