середа, 29 квітня 2009 19:54

Юлія Тимошенко: "Антикризова програма є. Вона виконується важкими зусиллями"

Юлія Тимошенко: "Антикризова програма є. Вона виконується важкими зусиллями"

Надходження до державного бюджету та Пенсійного фонду за березень перевиконано й повністю виплачені заробітні плати працівникам бюджетних установ і пенсії. Про це під час засідання Кабінету Міністрів заявила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

Вона підкреслила, що не існує заборгованості по бюджетних установах. "Уряд не скоротив жодної людини ані на державних підприємствах, ані в бюджетних установах. І не скоротив заробітну плату, хоч дається це дуже і дуже важко", — зауважила Тимошенко. Керівник Кабміну повідомила, що й інші відомства, зокрема Держказначейство, Державна податкова адміністрація та Держмитслужба успішно завершили березень, перевиконавши всі заплановані показники. Це означає, що, незважаючи на кризу, пенсії та заробітні плати бюджетникам і надалі сплачуватимуться вчасно. "Попри політичні істерики країна живе і працює в бюджетній сфері стабільно", — підкреслила прем"єр.

"За оперативними даними, за перший квартал цього року мобілізовано до державного бюджету 43,8 мільярда гривень, що становить 101,3 відсотка надходжень, без врахування відшкодування ПДВ і без планових і фактичних власних надходжень до спеціального фонду", — повідомила під час брифінгу голова Державного казначейства Тетяна Слюз.

За її словами, заборгованість із виплати заробленого в бюджетній сфері як у державному, так і в місцевих бюджетах відсутня. За рахунок виділених коштів із Стабілізаційного фонду держбюджету через спеціально відкриті рахунки в Держказначействі повністю погашено заборгованість із зарплати на Херсонському машинобудівному заводі, Харківському авіаційному заводі, Київському авіаційному заводі "Авіант". Голова Державного казначейства зазначила, що так звані дотації вирівнювання, місцевим бюджетам уперше виплачуються достроково.


"Урядові пропозиції давно в парламенті"

Юлія Тимошенко наголосила на засіданні уряду, що він не тільки розробив і подав антикризову програму до парламенту, а й послідовно та ефективно виконує її.

Прем"єр-міністр також зазначила, що Кабмін реалізовує 12 антикризових пунктів. "Унаслідок виконання цих програм ми не маємо жодної копійки заборгованості у вугільній та енергетичній галузі. Ми реалізуємо інвестиційні проекти в усіх напрямках нашої економіки". Під час кризи уряд підіймає авіабудівну галузь, втілює масштабні проекти реконструкції та модернізації комунальних мереж, забезпечує спеціальний резерв енергетичного вугілля, зерна та природного газу. Крім того, уряд прийняв антикризову програму для аграрного сектора, і весняна посівна проходить успішно.

Пенсії та заробітні плати бюджетникам і надалі сплачуватимуться вчасно

Коментуючи блокування "регіоналами" трибуни Верховної Ради, прем"єр зауважила: головне завдання Партії регіонів полягає в тому, щоб парламентом не було прийнято урядову антикризову програму, яка була подана ще 24 грудня минулого року. "Це комплексна програма, яка стосується всіх напрямків і галузей, і повністю показує шляхи подолання кризи та поступальний розвиток держави. Але вона вже четвертий місяць не розглядається парламентськими комітетами, які очолюють "регіонали". Ідеться про те, що біло-синім треба вивчити антикризову програму, зробити всі необхідні зауваження та пропозиції", — зазначила Юлія Тимошенко. На її думку, Партія регіонів має висловити своє бачення і пропозиції, які обов"язково будуть враховані. Це дасть змогу прийняти антикризову програму, чого уряд очікує вже чотири місяці. "Мені б не хотілося, щоб Партія регіонів діяла за принципом сомалійських піратів. Вони роблять свою чорну справу і нічого не знають про кризу, яка існує у світі та в Україні. Блокування парламенту — це зупинка антикризової законодавчої діяльності", — заявила глава уряду.

При цьому вона зазначила, що Партія регіонів намагається підвищити свій рейтинг, руйнуючи країну, зупиняючи боротьбу з кризою.


Міністри відповідатимуть персонально

На засіданні Кабмін також заслухав звіти міністерств за березень щодо стану погашення заборгованості по заробітній платі на державних підприємствах. Прем"єр-міністр зауважила, що уряд не відповідає за виплату заробітної плати на приватних підприємствах. "За це перед Генеральною прокуратурою відповідають приватні власники і директори приватних підприємств", — підкреслила Юлія Тимошенко.

Як стало відомо пізніше з брифінгу прем"єра, міністру оборони Юрію Єханурову, міністру регіональної політики і будівництва Василю Куйбіді та голові Державного комітету з водного господарства Василю Сташуку за збільшення заборгованості з виплати заробітних плат на підвідомчих підприємствах уряд оголосив попередження. Водночас за ліквідацію заборгованості з виплати заробітної плати на підвідомчих підприємствах висловлена подяка міністру з надзвичайних ситуацій Володимиру Шандрі, міністру праці та соціальної політики Людмилі Денісовій і міністру вугільної промисловості Віктору Полтавцю.


Енергоефективність для комунальників

Уряд планує до середини червня підготувати програму модернізації комунальної теплоенергетики, повідомив на брифінгу міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. Програма буде спрямована на заміну газу альтернативними джерелами енергії. Її підготують на базі регіональних програм, які місцева влада має розробити в найближчі півтора місяці.

Також Кучеренко проінформував, що Кабмін схвалив законопроект про енергетичну ефективність будівель. "Фактично ми починаємо програму з термомодернізації наших будинків", — сказав міністр, назвавши це важливим кроком із соціальної точки зору. "Ідеться про 230 тисяч багатоквартирних будинків у наших містах, через які ми втрачаємо 40-50 відсотків тепла", — додав він.

Олексій Кучеренко зазначив, що буде проведено енергопаспортизацію і енергоаудит будинків: "Додаткового фінансового навантаження на людей не буде. Навпаки, ідеться про стовідсоткове обладнання будинків системами обліку, використання тепло— і водопостачання".

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко: "Антикризова програма є. Вона виконується важкими зусиллями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі