середа, 05 грудня 2012 05:15

Українка вперше виграла чемпіонат світу з шахів

Автор: фото з сайта www.subscribe.ru
  Ганна Ушеніна навчилася грати в шахи в сім років. 2006-го отримала золоту медаль на Олімпіаді в Турині, 2008-го — ”срібло” в Дрездені
Ганна Ушеніна навчилася грати в шахи в сім років. 2006-го отримала золоту медаль на Олімпіаді в Турині, 2008-го — ”срібло” в Дрездені

Харків'янка 27-річна Ганна Ушеніна стала чемпіонкою світу з шахів. У фінальному матчі перемогла Антоанету Стефанову з Болгарії.

У чотирьох партіях були зафіксовані нічиї. Потім українка перемогла, але болгарка одразу взяла реванш. Призначили тайбрейк. Перша партія в ньому закінчилася нічиєю, а в другій Ушеніна, граючи білими, перемогла.

Турнір тривав у російському місті Ханти-Мансійськ, закінчився 1 грудня. Ганна Ушеніна — перша українська чемпіонка світу з шахів і 14-та в історії чемпіонату. За перемогу отримала від міжнародної федерації призові $60 тис.

— Перший тренер Ганни — нині покійний Володимир Калужин, — розповідає міжнародний арбітр із шахів Олег Товчій, 57 років. — Потім займалася у Краматорській школі, яку відкрив Михайло Пономарьов.

Через заклад пройшли чемпіон світу Руслан Пономарьов, чемпіонка Європи Катерина Лагно, Наталія Здебська (срібний призер I Всесвітніх інтелектуальних ігор 2008 у Китаї. — "ГПУ").

Певною мірою, успіх Ушеніної став несподіваний.

— За нинішньою системою розіграшу, "вистрілити" може кожна шахістка, — каже експерт. — На користь видовищності була прийнята нокаут-система розіграшу. Це вже не класичні, а швидкі шахи — важлива реакція. В Ушеніної чоловічий стиль гри — жорсткий, агресивний. Любить атакувати, сміливо переходить фігурами на чужу половину дошки.

14 років тому Товчій возив Ушеніну на юнацьку першість Європи.

— Фінішувала вона тоді в десятці, — згадує. — Нині виросла, звичайно. Тренери будуть думати, кого тепер ставити на першу дошку в командному чемпіонаті світу — турнір відбудеться в лютому. Раніше за нею виступала Лагно. Тепер, імівірно, буде Ушеніна.

У 12 років Ганна виграла чемпіонат України серед дівчат, у 15 — чемпіонат серед 20-річних. 2006-го здобула золоту медаль на Олімпіаді в Турині, 2008-го "срібло" в Дрездені.

Ушеніна живе з матір'ю та бабусею у двокімнатній квартирі. На тренування їздить громадським транспортом, авто не має.

— Это я научила ее играть в шахматы. Ане было 7 лет. После этого занималась каджый день. Сейчас она постоянно, целый рабочий день играет. Шахматы — это творчество. Я с Аней сейчас не сажусь играть, — розповідає телефоном мати чемпіонки 48-річна Ольга Троян.

Що донька планує зробити з виграшем, у родині не обговорювали.

— Планів ніяких, бо гроші ще не отримали, — каже Ольга Юріївна. — Хоч і кажуть, що є рівність між чоловіками та жінками, але в шахах цього немає. Призи різні: чоловікам платять у десять разів більше. Щоб поїхати на змагання, треба вкласти щонайменше тисячу або півтори доларів чи євро. Ми збирали копійка до копійки, щоб Аня попала на турнір. Відмовляли собі в усьому. Передчуття не було, що дочка переможе. Але вона дуже хотіла цього.

Зараз ви читаєте новину «Українка вперше виграла чемпіонат світу з шахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі