четвер, 20 жовтня 2022 00:25

Українцям дозволили перетинати кордон без документів

Уряд спростив процес повернення додому українців, які тікали від війни до інших країн. Пройти кордон можуть навіть без документів. Однак їх перевірятимуть довше, ніж інших.

— Людям, у яких немає документів, прикордонники допоможуть їх оформити, — говорить речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. — Єдине — це може тривати трохи довше за часом. Маємо все ретельно перевірити, щоб встановити особу. Якщо проблем не виникне, то всіх пропустять в Україну. Але якщо людина перебуває в країнах, де може звернутися в дипломатичні установи та оформити собі посвідчення особи на повернення, то краще це зробити.

Замість паспорта українці з окупації можуть показати свідоцтво про народження.

— Є безліч випадків, коли люди, тікаючи з окупації навіть через треті країни, не мають документів. У багатьох їх забирають російські військові, — каже віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук, 42 роки. — Тому повернення зі свідоцтвом про народження є хорошим виходом. Дані неповнолітніх громадян прикордонники вноситимуть у базу самостійно. Повну ідентифікацію особи проведуть уже в безпечних місцях. Згодом розширимо повноваження консульств у Казахстані, Туреччині, Грузії, Естонії та Латвії. Таким чином зможуть швидше видавати тимчасове посвідчення особи для повернення.

Відновити та видати всі втрачені документи вже в Україні доручили спеціальній міжвідомчій робочій групі. Її створили на початку жовтня.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Українцям дозволили перетинати кордон без документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі