четвер, 24 грудня 2020 07:50

Українців щеплюватимуть від коронавірусу в чотири етапи

Автор: УНІАН
  Медик одягає захисний костюм в інфекційному відділенні для хворих на covid-19 у Харківській обласній клінічній лікарні 13 грудня. У такому працює понад 10 годин на день. Спецодяг не пропускає ні вірусів,  ні повітря
Медик одягає захисний костюм в інфекційному відділенні для хворих на covid-19 у Харківській обласній клінічній лікарні 13 грудня. У такому працює понад 10 годин на день. Спецодяг не пропускає ні вірусів, ні повітря

Міністерство охорони здоров'я 22 грудня затвердило національний план вакцинації від коронавірусу. Проводитимуть у чотири етапи.

Протягом 2021–2022 років препарат уведуть щонайменше 20 млн українців — у пунктах щеплення, тимчасових центрах вакцинації. Додому чи на роботу виїжджатимуть мобільні бригади.

— У січні-квітні щепимо медиків із "ковідних" лікарень, — говорить 35-річний Ігор Кузін, виконувач обов'язків генерального директора Центру громадського здоров'я. — У квітні-червні вакцинуємо решту медпрацівників. У червні-вересні — тих, хто виконує функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави. Із вересня до березня 2022 року уведемо препарат особам із підвищеним ризиком інфікування.

На 23 грудня в Україні інфекцію підтвердили в 10 136 людей за добу. Вилікувалися 15 372 осіб, померли — 275. Із початку пандемії коронавірус виявили у 989 642 людей.

Україна подала заявку на отримання 8 млн безкоштовних доз препарату в Фонд глобального доступу до вакцин "Ковід-19". Претендуємо на ліки трьох компаній — шведсько-британської "Астразенека", американських "Модерна" та "Новавакс". Препарат компанії "Пфайзер" зі США зможемо брати за гроші.

Вакцинування складається з двох ін'єкцій. Безоплатної партії вистачить для 4 млн українці. Для решти препарат треба закупити. На це в бюджеті 2021-го попередньо закладено 2,6 млрд грн. Цього вистачить для щеплення 500–800 тис. людей.

— Вакцинація може затягнутися на більш як два роки. Бюджет на наступний рік — ганебний для медицини (159 млрд грн, а МОЗ просило 296 млрд — ГПУ), це бюджет продовження її руйнації. Якщо президент підпише його, слово має сказати вулиця. Інакше Україна буде приречена на вимирання, — говорить 55-річний Олег Мусій, медичний директор DocRadar, міністр охорони здоров'я 2014 року. — Держава має забезпечити всіх українців безкоштовними щепленнями, а не закатувати гроші в дороги.

Колективний імунітет може утворитися після щеплення 35 млн осіб. Або коли ця кількість перехворіє інфекцією.

— Думаю, 5 мільйонів уже перенесли хворобу. Тож мова про 30 мільйонів щеплень. Потрібно 60 мільйонів доз. Безкоштовно виділяють набагато менше, — продовжує Мусій. — Є інша проблема. За опитуваннями, менш як половина українців готові щепитися від коронавірусу. Тому колективного імунітету шляхом вакцинації досягнути буде надзвичайно важко. Необхідна упереджувальна системна інформаційна кампанія для українців.

Не маємо достовірних даних чи одночасно надійдуть всі 8 мільйонів доз, чи по мільйону щомісяця. Більшу надію покладаю на щеплення пропоновані комерційними структурами. Якщо ціна на вакцину буде більш-менш доступна у приватних клініках та аптеках, то чимало людей скористаються їхніми послугами. За попередніми даними, препарат коштуватиме приблизно 20 доларів (560 грн за нинішнім курсом. – ГПУ)."

Вакцини "Астразенека" і "Пфайзер" мають зберігатися за температури -70…80°C.

— Їх навряд продаватимуть, бо аптеки не зможуть забезпечити температурний режим, — каже столична інфекціоністка Алла Мироненко, 64 роки. — Дія препаратів спрямована на утворення в організмі антитіл, які блокують вірус. Із побічних реакцій можлива алергія й анафілактичний шок.

Потрібно визначити, хто відповідатиме за закупівлю вакцин. Раніше цим займалася санітарно-епідеміологічна служба. Зараз окремої установи для цього немає.

Слід готуватися до прийому, зберігання та транспортування вакцини. Є потреба в сухому льодові, щоб класти в нього препарат і розвозити по областях. Найдешевший морозильник на — 80 градусів коштує не менш як 180 тисяч гривень. Таких на область потрібно мінімум два. Має бути температурний контроль у транспорті, що доставлятиме вакцини.

Щеплення найкраще проводити в поліклініці. Вдома це робити важче, бо препарат у флаконах при перепаді температур може витекти. Також лікар має спостерігати після уколу за пацієнтом пів години.

— Протипоказаннями для вакцинації є гострі гарячкові стани, хронічні захворювання з тяжким перебігом, наявність різних інфекцій, алергічні захворювання. Заборонено уведення препарату, якщо раніше була реакція на вакцинацію чи імунобіологічні препарати, — каже столичний інфекціоніст Юрій Жигарєв, 39 років.

— Китайці рік тому перехворіли. Тож можемо припустити, що імунітет від коронавірусу тримається 12 місяців. Зараз є інформація про мутацію коронавірусу. Чи буде вакцина дієва проти нового штаму — розробники не говорили.

Питання вакцинації дітей є дискусійним. Вони хворіють неважко, але активно поширюють вірус. Бо багато спілкуються, мають не достатньо гігієнічних навичок, особливо молодші школярі.

Зараз ви читаєте новину «Українців щеплюватимуть від коронавірусу в чотири етапи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі